Konecranes lyö hynttyyt yhteen hollantilaiskeksijän kanssa – rakentaa jätealuksia muovijätteen vastaiseen taisteluun

0:53
Konepajat Cargotec ja Konecranes yhdistyivät muutama kuukausi takaperin.

Konecranes rakentaa jätealuksia nuoren hollantilaiskeksijän Boyan Slatin valtamerissä käynnistämään muovitaisteluun.

Muovijätteen vastaisesta taistelusta tunnettu voittoa tavoittelematon The Ocean Cleanup alkaa tehdä yhteistyötä Konecranesin kanssa.

Kumppanuudesta pohjalta suunnitellaan, rakennetaan ja huolletaan The Ocean Cleanupin Interceptor™-aluksia, joiden tarkoituksena on muovijätteen poistaminen joista ennen sen päätymistä mereen.

Interceptor-alusten laajamittainen käyttöönotto on välttämätöntä, jotta valtameriin joutuvan muovin aiheuttama saastumisongelma voidaan ratkaista nopeasti.

The Ocean Cleanup -projekti tavoittelee valtamerien siistimistä muoviroskasta. Se on hollantilaisen Boyan Slatin 18-vuotiaana 2013 perustama hanke. Järjestön palveluksessa on tällä hetkellä noin 95 insinööriä ja tutkijaa. Järjestön päätoimipaikka on Rotterdamissa, Alankomaissa.

The Ocean Cleanup on saanut osakseen valtavaa huomiota.

Sarjatuotanto käynnistymässä

Muovitaistelussa keskeisiä Interceptor-aluksia 005 ja 006 rakennetaan tällä hetkellä samanaikaisesti Konecranesin MHE-Demagin tehtaalla Klangissa Malesiassa, ja niiden odotetaan valmistuvan toukokuussa 2021.

Jatkossa Konecranes hoitaa Interceptor-alusten rakentamisen, asennuksen ja ylläpidon, paikalliset kumppanit valvovat toimintaa, ja The Ocean Cleanup jatkaa teknologisten ratkaisujen ja parhaiden käytäntöjen tarjoajana sekä johtaa liiketoiminnan kehittämistä tulevissa Interceptor-hankkeissa.

– Erittäin haastavan vuoden päättyessä olen iloinen nähdessäni, että Interceptor-alusten sarjatuotanto on päässyt käyntiin. Meidän on välttämätöntä ryhtyä valtameriin päätyvän muovisaasteen torjuntaan laajamittaisesti kaikkialla maailmassa. The Ocean Cleanupin perustaja ja toimitusjohtaja Boyan Slat toteaa tiedotteessa.

Konecranes on tunnettu materiaalinkäsittely- ja nostolaiteteknologiasta ja huollon palveluista. Sen koneenrakennukseen ja suunnitteluun liittyvä osaaminen sekä maailmanlaajuinen huoltoverkosto mahdollistavat Interceptor-alusten rakentamisen ja asentamisen eri puolilla maailmaa.

Konecranes pystyy huoltamaan ja ylläpitämään Interceptor-aluksia koko niiden käyttöiän ajan.

Kolme alusta käytössä

The Ocean Cleanupin Interceptor-alukset esiteltiin vuoden 2019 lopulla, ja tällä hetkellä kolme alusta toimii Klangissa Malesiassa, Jakartassa Indonesiassa ja Santo Domingossa Dominikaanisessa tasavallassa.

Vietnamissa toimivan neljännen Interceptor-aluksen käyttöönotto on viivästynyt, ja sen odotetaan tulevan käyttöön vuoden 2021 alkupuolella.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana The Ocean Cleanup on hyödyntänyt näistä pilottijärjestelmistä saatuja kokemuksia tekniikan edelleen kehittämiseksi tehokasta massatuotantoa silmällä pitäen.

Päivityksiä on tehty kuljetushihnaan, sukkulaan, jäteastioihin ja proomuun. Nämä muutokset on sisällytetty yhteistyössä MHE-Demagin kanssa kolmannen sukupolven rakenteeseen, jota noudatetaan vuosina 2020 ja 2021 valmistettavissa Interceptor-aluksissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja