Kompostijätteestä syntyneen patsaan voi myös syödä

Kuvanveistäjä Kaisa Salmi pukee vakavan sanomansa niin kauniiksi ettei sitä ensin edes huomaa. Hän tuli tunnetuksi tuhansista gerberoista Eduskuntatalon portailla ja Rautatientorilla protestina ympäristöongelmille. Salmi sai Helsingin kaupungilta luvan sulkea kadunpätkän autoliikenteeltä viikoksi Espaladien välillä; ruohomatto protestoi autojen ylivaltaa vastaan.

Tuoreimmat teokset, syötävät patsaat osoittavat miten lyhyeksi (ja kauniiksi) ruokatuotantoketjun voi rakentaa.

— Meidän on pakko keksiä tapoja hyödyntää omat biojätteet mahdollisimman lähellä, tuottaa itse ruokaa lähellä ja kaunistaa rakennettuakin ympäristöä, sanoo Salmi.

Ratkaisuna on verkkopatsaassa kasvava hyötypuutarha. Salmi täyttää verkon kompostijätteellä ja mullalla, istuttaa siihen alimmaksi kaaleja, jotka kasvavat korkeiksi, sitten kerroksittain salaatteja, yrttejä, tomaatteja, mansikoita.

— Tähän voi laittaa mitä tahansa mitä voi syödä, riemuitsee Salmi ja pistelee poskeensa tuoreita kaalin lehtiä - Ihan hyvää raakanakin.

Ensimmäinen patsaspuutarha nousi kesäkuussa Westersin taidepuutarhaan Kemiönsaaressa. Se sai nimekseen Vivan, tilan vanhanemännän mukaan.

— Vivan oli keväämmällä hoikka, nyt se on rehevöitynyt ja kadottanut vyötärönsä mutta mansikkarinnat tuottavat hyvin ja on hedelmällisimmillään. Patsas muuttuu koko ajan siinä näkyy elämän kiertokulku.

Salmi teki Vivanille seuraksi herran, joka muistuttaa, että vaatteet pitäisi myös kierrättää ja hyötykäyttää.

Kopioikaa vapaasti!

Kaisa Salmi toivoo, että hänen ideansa saisi mahdollisimman paljon kopioita.

— Olishan se kiva jos näitä kasvaisi vaikka koulujen pihoilla ja kerrostalojen kulmilla, siitä voisi ohimennen napsia syötävää, hakea mausteyrttinsä ja seurata elämän kaarta, sanoo Salmi.

Patsaspuurha mahtuu vaikka parvekkeelle tai rivitalotontille, jos vieressä on biokompostori kuljetusmatkat jäävät minimaalisiksi.

— Meitä ihmisiä on kohta niin paljon, ettei ole mitään järkeä kuljettaa tavaraa edestakaisin, sanoo Salmi.

Westersin taidepuutarhassa on uudenlainen maatila, jossa vihannesviljely on muuttunut ympäristötaiteeksi ja ideapuutarhaksi, kanalasta on tullut galleria ja kivinavetasta ravintola.

Maanviljelijä Gunilla Törnroos jalostaa kasvattamiaan elintarvikkeita järjestämällä gulinaarisia konsertteja, joissa esiintyvät usein saaristossa lomaa viettävät taiteilijat. Parhaillaan olevien Kemiönsaaren Musiikkijuhlien konsertteja on myös Westersissä, vaajaa 20 kilometriä Salosta etelään.

Lue myös:

    Uusimmat