Mainos

Kommunistit haluavat asettaa Jeltsinin syytteeseen

Venäjän kommunistit haluavat nostaa presidentti Boris Jeltsiniä vastaan syytteen virkavirheestä, ilmoitti kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov tänään. Zjuganovin mukaan kommunistit ja heidän liittolaisensa parlamentissa aikovat vaatia parlamentin alahuonetta eli duumaa nostamaan syytteen presidentti Jeltsiniä vastaan huomenna.

Zjuganovin mukaan syyteprosessiin ryhdytään palkkojensa puolesta lakkoilevien hiilikaivostyöläisten pyynnöstä.
-He pyysivät virallisesti kolmen puolueen parlamenttiryhmiä aloittamaan perustuslakiin perustuvat syytetoimet, kertoi Zjuganov. Presidenttiä vastaan nostettava virkavirhesyyte etenee useassa vaiheessa: ensin kommunistit - joilla liittolaisineen on duumassa yli 200 paikkaa - tarvitsevat taakseen 150 kansanedustajaa ryhtyäkseen syytetoimiin. Mikäli tässä onnistutaan, syyte tarvitsee kahden kolmasosan kannatuksen duumassa ennen kuin esitys lähetetään sekä perustuslakituomioistuimeen että korkeimpaan oikeuteen. Mikäli oikeudet katsovat syytteen aiheelliseksi, on parlamentin ylähuoneen hyväksyttävä syyte niinikään kahden kolmasosan enemmistöllä. Vasta tämän jälkeen presidentti voidaan varsinaisesti asettaa syytteeseen.

Kaivostyöläiset vaativat palkkojaan

Venäjän kaivostyöläiset ovat vaatineet palkkojaan jo usean kuukauden ajan lähinnä lakkoilemalla, mutta sittemmin myös häiriten mm. rautatieyhteyksiä. Uutistoimisto Interfaxin mukaan kaivostyöläiset katkaisivat tänään jälleen rautatieyhteyden Siperian Kemerovon alueella. Sadat kaivostyöläiset pitivät tänään Siperian läpi kulkevaa päärautatietä suljettuna jo viidettä päivää. Lisäksi työläiset ovat katkaisseet rautatieyhteyksiä Vorkutassa sekä Rostovissa. Työläisten ahdinko juontuu siitä, että Venäjän valtio ja yksityiset yritykset ovat velkaa miljoonia dollareita kaivosyhtiöille, joilla puolestaan ei ole käteistä työläistensä palkanmaksuun.

Energia-alasta vastaava varapääministeri Boris Nemtsov ilmoitti tänään, että käteiskatoon ovat syypäitä hiilikaupoista sopivat välittäjät, joiden toimia tutkimaan lähetetään veropoliisi. Pääministeri Sergei Kirijenko ilmoitti viime viikolla, ettei valtio aio nipistää käteistä muilta aloilta kaivostyöläisten rauhoittamiseksi. Myös eläkeläiset sekä lääkärit, opettajat ja muut palkkojen viivästymisistä kärsivät julkisen alan työntekijät ovat liittyneet kaivostyöläisten protestiin, joka joidenkin mukaan voi pian jo horjuttaa yhteiskuntarauhaa. Tänään parisataa palkkojen maksuun ja tasoon tyytymätöntä tutkijaa katkaisi liikenteen Vladivostokiin johtavilla pääteiltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.