Mainos

Kommentti: Yhdysvaltojen julkishallintoa repii vuosien valtataistelu

Republikaanien ja demokraattien kinastelu valtion budjetista viime hetken lakiesitysten sinkoillessa eilen kongressin kahden elimen, senaatin ja edustajainhuoneen välillä on valtapeliä jolla on pitkä historia ja toisaalta tähtäin tulevaisuudessa.

Presidentti Barack Obama sai suuren hankkeensa, kaikkien kansalaisten saamisen terveydenhuollon piiriin, läpi laiksi tiukan väännön jälkeen ensimmäisen kautensa puolivälissä 2010. Hän tuli valituksi uudestaan vuonna 2012 osin uudistuksensa Obamacaren takia.

Samoissa vaaleissa republikaanit, osin yllätykseksi itselleenkin, hävisivät kun senaattori Mitt Romney ei saanut puoluetta yhdistettyä demokraattien yhtenäisempää rintamaa vastaan.

Samalla pidetyt kongressivaalit kuitenkin johtivat pattitilanteeseen: republikaanit onnistuivat saamaan enemmistön edustajainhuoneeseen kun demokraateille tuli enemmistö senaattiin.

Tämä johti kasvavaan trendiin jossa senaatti tekee lakiesityksen mutta edustajainhuone torjuu sen tai edustajainhuone tekee esityksen jonka senaatti torjuu. Käytännössä kongressi ei toimi.

Taistelu huipentui eilen näennäiseen budjettikiistaan ennen tätä päivää, jolloin Obamacare-ohjelma aloittaa toimintansa maanlaajuisesti. Republikaanit vastustivat sitä viimeiseen saakka, mutta demokraatit eivät taipuneet. Koska kyse oli budjetista eli valtion rahoista, se tiesi julkishallinnon alasajon alkua.

Seuraavat viikot tuovat lisää poliittista vääntöä, koska kongressin pitäisi pystyä sopimaan Yhdysvaltain valtionvelan katon nostosta lokakuun puoleenväliin mennessä. Jos siinä ei onnistuta, käsilläoleva poliittinen riitely saattaa alkaa todella iskeä sinne missä se sattuu, talouteen.

Viimeksi Yhdysvaltain julkishallinto sulkeutui 17 vuotta sitten kolmeksi viikoksi samanlaisessa poliittisessa tilanteessa. Tuolloin presidentti Bill Clinton selätti edustajainhuoneen kapinan ja republikaanit kärsivät tappion. Samaa uumoillaan nytkin.

Republikaanit ja myös demokraatit toimivat kuitenkin tulevaisuuteen tähdäten: ensi vuonna 2014 pidetään niinsanotut välivaalit joissa kaikki edustajainhuoneen ja kolmannes senaatin paikoista on katkolla. Kummatkin puolueet haluavat voittaa pedatakseen vuoden 2016 presidentinvaaleja.

Tuolloin demokraatti Obama ei enää voi asettua ehdokkaaksi ja republikaanit janoavat voittoa todennäköisestä demokraattiehdokkaasta Hillary Clintonista.

Lähteet: Reuters, CNN

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.