Kommentti: Vettelin mainetta ei pian pelasta edes mestaruus Ferrarilla

Sebastian Vettelin käytös formula ykkösten Azerbaidzhanin GP:ssä saattaa etäisesti muistuttaa monen muun mestarikuskin raivokohtauksia ratin takana, mutta Ferrari-kuskin tapauksessa on kyse rintakarvojen röyhistelyn sijaan enemmänkin lapsellisen hallitsemattomista kiukkukohtauksista.

Vettelin pinna katkesi sekunnin murto-osassa, kun Lewis Hamilton hidasteli hänen edessään letkan ajaessa turva-auton takana. Britin toiminta muistutti hyvin paljon viime vuosien taisteluita silloista tallikaveriaan Nico Rosbergia vastaan, kun kärkiauto ajoi turva-auton takana tarpeettoman hitaasti vain haitatakseen takaa tulevan renkaiden lämmittämistä edessä olevaa uusintastarttia varten.

Vettel rysäytti mutkan jälkeen etusiipensä rikki Hamiltonin perään. Tämän jälkeen nähtiin niin erikoinen hermoromahdus, ettei vastaavaa ole ainakaan tuollaisessa kävelyvauhdissa päästy ikinä todistamaan. Nämä kuvat kertovat paljon Sebastian Vettelin hermoista: hän on äkkipikaisuuksissaan täysin oman psyykeensä vietävissä.

Viime syksynä FIA:n suuntaan huudetut henkilökohtaiset solvaukset olivat täydellinen rimanalitus, ja Vetteliä voi muutenkin syyttää pitkälti siitä, millaista kielenkäyttöä tänä päivänä saa tiimiradioon ulostaa. Jos Azerbaidzhanissa nähdystä uhittelusta pääsee näin helpolla, muut kuskit seuraavat tässäkin asiassa perässä.

Siitä ei saatu täyttä varmuutta, ajoiko Vettel peräänajon jälkeen vielä tahallisesti päin Hamiltonia noustuaan tämän rinnalle. Mika Salo tarjosi tv-lähetykseen teoriaa, jonka mukaan villisti käsiään huitonut Vettel kaarsi vahingossa päin Hamiltonia ohjatessaan autoa yhdellä kädellä. Voi olla, mutta se jättää saksalaisen hermokontrollin silti varsin kyseenalaiseen valoon.

Isotkin mestarit – ja joskus nimenomaan he – tekevät auton ratissa typeriä asioita. Michael Schumacherille tämä tuittuilu aiheutti hylkäyksen MM-taulukosta kauden viimeisessä kisassa vuonna 1997, kun hän yritti toistaa Damon Hillille kolme vuotta aiemmin tekemäänsä epätoivoista päinajoa Jacques Villeneuvea vastaan. Ayrton Sennan ja Alain Prostin mestaruustaistelut ovat F1-historiassa oma likainen lukunsa. Samoin Sennan ja Nigel Mansellin väliset kaksinkamppailut. Näiden kuskien välillä sattui useita tahallisia yhteenajoja, joissa Schumacherin tavoin tarkoituksena oli kilkata haastaja ulos omasta keskeytyksestä välittämättä.

Täytyy silti muistaa, että Bakussa ajettiin sunnuntaina kahdeksas osakilpailu 20 kisan kaudesta ja eroa kärkikaksikon välillä oli 12 pistettä Vettelin hyväksi. Mikä teki tämän tilanteesta sen arvoisen, että Vettel oli valmis heittämään omankin kisansa romukoppaan tällaisella tavalla?

Tuomariston antama kymmenen sekunnin aikasakko tuntuu varsin pieneltä rangaistukselta ottaen huomioon kisan lopputuloksen. Vettelhän tuli maaliin Hamiltonin edellä neljännellä sijalla, mutta ilman Mercedes-kuskin pakollista varikkokäyntiä irti lähteneen ohjaamopehmusteen takia hän olisi ajanut kisassa voittoon ja lähtenyt Bakusta yhden pisteen MM-johdossa.

Tuomio kuitenkin annettiin kisan tiimellyksessä ja se tuntui siinä kohtaa oikealta. Uutta rangaistusta Vettel ei voi tilanteesta saada, ellei FIA päätä uusien todisteiden valossa viedä asiaa isompaan kurinpitokäsittelyyn. Siihen tuskin on aihetta, mutta Vettel on tästä eteenpäin ehdottomasti valvovan silmän alla.

Vettelin kohdalla suurin mainetta mustaava tekijä on tähän asti ollut hänen törkeä sanallinen käytöksensä kilpailujohtoa ja kanssakilpailijoita kohtaan. Viime syksynä FIA:n suuntaan huudetut henkilökohtaiset solvaukset olivat täydellinen rimanalitus, ja Vetteliä voi muutenkin syyttää pitkälti siitä, millaista kielenkäyttöä tänä päivänä saa tiimiradioon ulostaa. Jos Azerbaidzhanissa nähdystä uhittelusta pääsee näin helpolla, muut kuskit seuraavat tässäkin asiassa perässä.

Tähän asti on voinut sanoa, että Vettelin voittamia neljää maailmanmestaruutta on varjostanut lähinnä se, etteivät ne ole tulleet Ferrarin kaltaisessa klassikkotiimissä. Nyt tuntuu siltä, että mikäli saksalaisen lapselliset kiukunpuuskat eivät laannu, hänen myöhempää mainettaan ei pelasta edes Scuderialla voitettu mestaruus.

Lue myös:

    Uusimmat