Kommentti: Venäjällä luvassa myrskyisiä aikoja – voimapolitiikkaa, perintöprinssin etsintää ja lopulta valtataistelu

Presidentti Putinin neljäs kausi jää todennäköisesti hänen viimeisekseen. Ellei perustuslakia muuteta, hänen on pakko väistyä vuonna 2024. Siten Venäjällä valmistaudutaan pian vallanvaihtoon. Se tarkoittaa todennäköisesti jonkinlaista valtataistelua.

Vladimir Putinin viimeisen kauden lopulla voidaan nähdä kovaakin valtataistelua. Myrskyvaroitusta tehostaa se, että yleisen käsityksen mukaan Putinilla ei ole katsottuna mitään tiettyä perintöprinssiä. Putinin ympärillä – kuten autoritaaristen johtajien ympärillä usein – on tietynlainen valtatyhjiö. Liian voimakkaaksi käyneet kilpailijat on raivattu sivuun ennen kuin he ovat ehtineet kasvaa uhaksi.

​​​​​​​

Vallanvaihdon dramaattisuutta korostaa vielä se, miten pitkään presidentti on ollut vallassa. Venäjällä on kokonainen Putin-nuorten sukupolvi, joiden muistissa ei ole mitään vaihtoehtoa Putinin ja hänen turvallisuuskoneistonsa autoritarialle. 

Venäjän yhden henkilön ympärille kasvanut valtarakennelma näkyy tietysti erityisen selvästi vaaleissa. Kreml käytännössä valitsee myös Putinin vastaehdokkaat. Muut ehdokkaat eivät edes kuvittele voittavansa vaaleja, vaan ikään kuin näyttelevät osansa tässä vaalinäytelmässä ja saavat varmasti roolistaan ajallaan palkinnon.

Oikeasti uhkaavat oppositioehdokkaat kuten Aleksei Navalnyi eivät pääse edes ehdolle.  Toisaalta aidosti vaikutusvaltaiset ja uskottavat valtapolitiikan hahmot kuten Aleksei Kudrin eivät lähde tosissaan haastamaan Putinia.

Samaan aikaan, ristiriitaista kyllä, Putin on kuitenkin myös aidosti suosittu – hieman yllättäen nimenomaan nuorten keskuudessa. 

Putinin neljännellä kaudella Venäjän voimapolitiikka varmasti jatkuu muodossa tai toisessa. Krimin valtaus ja sitä seurannut kansansuosion kasvu osoittaa, että voiman näyttäminen ja käyttäminen on ollut Putinille edullista.

Venäjä ajaa myös maailmaan moninapaista tai mielellään jopa kaksinapaista maailmaa – tavoitteena on Venäjä vastaan Yhdysvallat. Tämähän ei sinänsä ole ihan realismia, Yhdysvallat on puolustusbudjetissaan ihan toisella tasolla kuin Venäjä, mutta juuri siksi Putin nyt uudistaa Venäjän ydinarsenaalia ja nostaa sitä kautta Venäjän profiilia.

Suomen suhteen tavoite on se vanha tuttu, se että Suomi ei koskaan liity Natoon. 

Lue myös:

    Uusimmat