Mainos

Kommentti: Vauhtia ja vaarallisia tilanteita – Stubb tuo uudet tuulet tullessaan

Kokoomuksen tuoreen puheenjohtajan Alexander Stubbin valinta pääministeriksi ja SDP:n Antti Rinteen valinta valtiovarainministeriksi tuo valtiolaivan ruoriin kaksi talouspolitiikan untuvikkoa, joten kotimaan politiikka on ensi viikosta alkaen täynnä kysymysmerkkejä. Takuuvarmaa on, että kansalaisilla riittää ihmeteltävää.

No niin, onneksi olkoon uusi kokoomuksen puheenjohtaja, pian virallinen pääministeri Alexander Stubb!

Kun Stubbin valinta oli selvä, kaiken nähneiden, kyynisten politiikan toimittajien kahvihuoneessa Lahden Sibeliustalolla käytiin seuraava keskustelu:

–Tästä saattaa tulla hauskaa?

– Tästä tulee varmasti hauskaa!

Tällä tarkoitettiin tietenkin Suomen sisäpolitiikkaa seuraaviin vaaleihin saakka, näin ensi alkuun.

Stubbin valinta oli selvä, eli kokoomus tiesi, mitä se halusi. Stubbin ultrasosiaalinen tyyli jatkuvine Twitter-twiittauksineen jne. on jotakin aivan uutta suomalaisessa politiikassa. Samalla poliittisen kentän ykköshahmoksi nousee himokuntoilija, jonka poliittinen tyyli on ollut kuin F1-kisoista: vauhtia pitää olla ja dynaamista menoa.

Kun päälle viskataan Stubbin oikeistolais-liberalistinen talouslinja ja Nato-hehkutus, Suomi on saanut sellaisen ykköspoliitikon, pääministerin, jota ei ole ennen nähty. Jopa kokoomuslaisista osa suositteli puheenjohtajakampanjan aikaan, että Stubb pitäisi sitoa hetkeksi puuhun kiinni. Ylikunnosta puhuttiin ja sana "sähköjänis" mainittiin.

Mutta maanantaina alkaa poliittinen arki, joka on Suomessa muuttanut muitakin poliitikkoja kuin Stubbia.

Puheenjohtajakampanjan aikaan Stubb vaati veroasteen pudottamista 39 prosenttiin, ay-maksujen verovähennysoikeuden poistoa ja tiukkaa säästölinjaa sekä Nato-jäsenyyden hakemista seuraavalla vaalikaudella.

Ensi viikolla nämä näkemykset pitäisi sovittaa yhteen minihallitusneuvotteluissa toisen sisäpolitiikan untuvikon, SDP:n tuoreen puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa.

Rinne on ollut suuvärkiltään yhtä avoin kuin Stubbkin – mutta täysin päinvastaiseen suuntaan. Siinä missä Stubb vääntää politiikkaa oikealle, Rinne kurvaa vasemmalle. Lapsilisäpäätöstä pitäisi muuttaa, elvytystä ja valtion investointeja lisätä ja on siinä ja tässä ettei budjettikehyksiäkin kaadeta.

Nyt näiden kahden äijän pitäisi sovittaa täysin erilaiset mielipiteensä hallituksessa samaan ruotuun.

Kuin tulta ja vettä pantaisiin yhteen.

Oppositiossa keskustan Juha Sipilä ehti jo ihmetellä, mitä touhusta tulee, koska Stubb on hänen mukaansa esittänyt hämmästyttävän oikeistolaisia mielipiteitä.

Mutta kummempaakin on nähty.

Kun poliittinen arki siis maanantaina alkaa, viikon sisään minihallitusneuvotteluissa nähtäneen jälleen kerran suomalainen poliittinen konsensusihme. Vastakkaiset näkemykset punotaan yhteen ja torstaina hallitusneuvottelujen jälkeen Stubb ja Rinne astelevat tiedotustilaisuuteen vakuuttamaan keskinäistä ymmärrystä, toveruuttaan, hyvää henkeä ja hyvää tahtoa sekä sitä, että talouslinjan jatkuvuus on kaiken a ja o.

Kyse onkin jatkosta. Malttaako Stubb olla sovitteleva pääministeri, jonka vieteri riittää loputtomiin viiden hallituspuolueen näkemysten yhteensovittamista kuten edeltäjällään Jyrki Kataisella?  Ennuste ei ole lupaava.

Ennen muuta kannattaa kannattaa muistaa sellainen tosiasia, että Suomi on katastrofaalisen huonossa taloustilanteessa, jota rakennemuutos syventää entisestään. Valtiolaivan puikoissa on nyt pääministeri, jolla ei ole talouspolitiikasta mitään näyttöä ja valtiovarainministeri, jolla on tasan sama ongelma ja joka ei ole edes kansanedustaja. Toivokaamme isänmaan edun nimissä untuvikoille pikaista oppimis- ja omaksumiskykyä.

Toinen kysymysmerkki on suhde presidentti Sauli Niinistöön. Moni on aistinut, että Niinistön otsa on mennyt muutamaan kertaan kurtulle, kun Stubb on veivannut aktiivista Nato-linjaansa samaan aikaan kun Suomen ulkopolitiikasta päättävä (yhteistoiminnassa hallituksen kanssa) Niinistö puolustaa näkemystään eurooppalaisesta puolustuksesta.

Maailmalla kielitaitoinen ja esiintymiskykyinen Stubb on epäilemättä kuin paremman sortin käyntikortti. Suomessa ei ole montaa poliitikkoa, jonka voi suoraan istuttaa esimerkiksi amerikkalaisten tv-yhtiöiden ajankohtaisohjelmien haastatteluun.

Mutta suomalaisilla tässä tuleekin sitten olemaan totuttelemista senkin edestä.

Ja siunatuksi lopuksi:

Vajaan vuoden aikana nähdään sekin, onko pääministerin kovaksi mainostettu työtaakka pelkkä myytti. Pääministerin tehtävissä ei pitäisi olla aikaa triathlonin harjoitteluun ja teräsmieskisoihin. Näin ainakin äkkiseltään luulisi.

PS.

Kokoomuksessa aukeaa nyt kaksi ministeripaikkaa. Ulkomaankauppaministeriksi povataan Stubbin entistä erityisavustajaa, forssalaista kansanedustajaa Sanni Grahn-Laasosta. Henna Virkkuselta vapautuvaa kunta- ja liikenneministerin paikkaa sovitellaan eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Petteri Orpolle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.