Mainos

Kommentti: Vain kolme tunnustanutta

STT-jutun oikeudenkäynti on poikinut Helsingin käräjäoikeudessa tänään alkaneen jutun ex-hiihtäjiä Janne Immosta, Jari Isometsää ja Harri Kirvesniemeä vastaan.

Syyttäjän mukaan kolmikko oli salaillut tai valehdellut tietoja todistajanlausunnoissaan vuonna 2011.

Nyt Janne Immonen myönsi oikeudessa käyttäneensä epo- ja kasvuhormonia hiihtourallaan. Immosen tunnustus oli ja ei ollut yllätys.

Yllätys se oli siksi, että huippu-urheilussa omerta, vaikenemisen laki, on murtunut dopingepäilyissä ja -oikeudenkäynneissä vain äärimmäisen harvoin.

Suomessa tunnustukset ovat laskettavissa yhden käden sormin.

Hiihtourheilussa epon käytön ovat tunnustaneet kansallissankari, edesmennyt Mika Myllylä, Sami Heiskanen ja tuoreimpana Immonen.

Toisaalta Immosen tunnustus ei tullut yllätyksenä. Poliisi oli kerännyt häntä vastaan kovaa dopingnäyttöä jo ensimmäisessä Lahden doping-käryjen jälkeisessä esitutkinnassa. Epo-näyttö vain vahvistui uudessa STT-jutun tutkinnassa, joka sai alkunsa ex-päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön avautumisesta. Yllätys Immosen tunnustus ei ollut siitäkään syystä, että hän ei alunalkaen kuulunut hiihtomaajoukkueen sisäpiiriin ja oli ulkopuolellakin toiminut "ominpäin". Immonen tuli/otettiin mukaan 90-luvun lopulla. Sitten tuli Lahti 2001 ja loppu on historiaa.

Nyt Immosella oli siis syyte niskassa perättömästä lausumasta tuomioistuimessa ja tunnustushetki oli otollinen. Hän kertoi, että epoa toimittivat sekä Kyrö että Heiskanen. Mutta oliko siinäkään vielä koko totuus?

Käräjäoikeus kuulee Kyröä Immosen, Isometsän ja Kirvesniemen jutussa ensi viikolla. Kyrön vierailusta oikeustalolle tulee taas mielenkiintoista kuultavaa. Uskon, että ex-päävalmentajalla on tuolloin lisättävää Immosen kertomaan ja mahdolliseen motiiviin tunnustaa.

Isometsä ja Kirvesniemi sen sijaan pitävät itsepintaisesti kiinni väitteistään, ettei heillä itsellään ole minkään valtakunnan tietoa epon käyttämisestä tai edes dopingaineen vastaanottamisesta.

Molempien muisti pätkii oikeudessa edelleen valikoiden ja Isometsän sananpyörittely on tarkkaan harkittua.

Muistetaan kuitenkin, että edesmennyt torniolaislääkäri Pekka Koponen todisti STT-oikeudenkäynnissä toimittaneensa Isometsälle kolmesti epoa.

Koposen hakiessa epoa apteekista Isometsä odotti autossa torin laidalla ja piilotteli itseään käsien suojaan. Pelimies.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.