Mainos

Kommentti: Vaihdetaan kansa niin hallitusta helpottaa

Kun politiikan syksy on tällä viikolla vihelletty käyntiin, niin jopa karski politiikan toimittaja alkaa tuntea jo sääliä hallitusta kohtaan.

Vaikka hallitus ja ministerit yrittävät parhaansa, kansa ja media motkottavat koko ajan. Jopa päättäjien eroa vaaditaan, mutta muutenkin kitistään kaikesta. Annetaan huonoja arvosanoja gallupeissa. Huoltoasemilla ja toreilla ministereistä ja herroista puhutaan pahaa selän takana.

Mutta mietitäänpä nyt hetki.

Mikä se on tämä kansa (ja media), ja mikä se on loppujen lopuksi mitään vaatimaan - varsinkaan ministereiltä, jotka ihan lainkin mukaan ovat "rehellisiä ja taitavaksi tunnettuja" Suomen kansalaisia, siis kansan ehdotonta aatelia.

Kansa itse saisi mennä peilin eteen ja suorittaa itsetutkiskelun. Se on nimenomaan niin, että kansa aiheuttaa päättäjille harmaita hiuksia. Kuten toimitussihteeri Teemu P. Peltola yhteisöpalvelu twitterissä totesi, tämä nykyinen veltto ja typerä sakki aiheuttaa herroille kohtuutonta rasitusta. Pääministerikin oli keväällä niin väsynyt kansan passaamiseen, että uupui kerta kaikkiaan. Ja miten kansa pääministerin väsymykseen suhtautui? Irvisteli.

Kansa ei osoita kiitollisuutta, soittaa vain poskeaan.

Nytkin ministerit valmistautuvat budjettiriiheen, että kansalla olisi kaikki hyvin. Kansalle pitäisi tehdä elvytyspaketti (täsmäelvytys) ja ties mitä, vaikka marjanpoimijatkin tulevat Thaimaasta, kun kansa ei jaksa itse edes mustikoitaan nokkia.

Sen sijaan alkoholinkulutus rehottaa, samoin sydän- ja verisuonitaudit. Vanhuksetkin elävät niin pitkään, ettei niiden hoitamiseen riitä kenenkään rahat vaikka ministeri päällään seisoisi.

Palkkataso pitää olla kuin kuninkaallisilla (Euroopan kärkeä), mutta roskat nakellaan kaduille eikä ravintoloissa ole palvelusta tietoakaan. Ja kun joku herra jossakin sanoo jonkun asiallisen kommentin, että palkkatasoa voisi laskea, eläkeikää nostaa ja työuria pidentää, kansa kitisee yleisönosastoissa ja osoittaa tyytymättömyyttään kaikilla tasoilla. Kestävyysjuoksun tasokin on olematon, kun kansa ei jaksa harjoitella.

Ei ihme, että päättäjät alkavat väsyä. Rajansa se on ministerienkin litranmitalla.

Kun kansa on aina vaatimassa hallituksen eroa ja vaihtamista, lienee jo viimein aika hallituksenkin esittää kansan vaihtamista. Idea ei olisi huono. Uusi kansa piristäisi varmasti myös Jyrki Kataisen (kok.) kuuden puolueen hallitusta ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) johtama SDP:kin saisi takaisin iloisen ilmeen ja nousuvireen.

Sitä paitsi kansan vaihtaminen ei ole niin vaikeaa kuin äkkiseltään luulisi. Kun J. Stalin vaihteli menestyksellä kansojen sijoituspaikkoja Neuvosto-Unionissa, miksipä se ei onnistuisi myös Euroopan Unionissa.

Näin äkkiä tulee mieleen, että Suomen kansa voisi vaihtaa paikkaa esimerkiksi Kroatian kanssa. Kroatian reilu neljämiljoonainen kansa on EU-taipaleensa alkuvaiheessa ja maassa olisi monet asiat - kuten palkkataso - jo valmiiksi kohdallaan. Suomen tyytymätön kansa voisi matkata Kroatiaan miettimään, onko se ruoho vihreämpää aidan toisella puolella. Kroatian uljas kansa voisi puolestaan siirtyä Suomen herrojen hellään opastukseen.

Myös Suomen koripallon taso nousisi, kuten taloustoimittaja Raimo Pitkänen aivan oikein huomauttaa.

Tätä esitystä voi vapaasti käyttää hallituksen budjettiriihessä, kun se pääministeri Kataisen johdolla tekee elokuun lopulla rakenteellisia uudistuksia. Asiaa voi pohtia myös 26. elokuuta, kun puolue- ja työmarkkinajohtajat kokoontuvat Vantaan Heurekaan pohtimaan Suomen tulevaisuutta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.