Kommentti: Unohtakaa uhoajat – Anthony Joshua on uuden ajan nyrkkeilymestari

Brittijätti Anthony Joshua on juuri sitä, mitä ammattinyrkkeilyn raskas sarja tarvitsee. 

Urheilullinen. Näyttävä. Pelottava. Itsevarma. Siinä muutamia adjektiiveja, jotka kuvaavat hyvin 27-vuotiasta brittinyrkkeilijää Anthony Joshuaa. Itsevarmuutta ei saa kuitenkaan sekoittaa niin usein nyrkkeilypiireissä nähtyyn ylimielisyyteen. Lajin historia tuntee monta esimerkkiä suutaan joka yhteydessä aukovista kovanyrkeistä, joista osa lunasti puheensa isoissa otteluissa, mutta vähintään yhtä iso osa vaipui vähin äänin takavasemmalle. 

Nigerialaistaustaisella Joshualla olisi varaa pitää itsestään isompaa ääntä, sen verran murskaavaa hänen menonsa on kehäköysien sisällä ollut. Lontoon olympiavoittaja on otellut ammattilaisena 18 kertaa tyrmäämällä vastustajansa joka kerta. Lauantaina kaatui pelokas MM-haastaja Eric Molina IBF-liiton titteliottelussa. 

198-senttinen ja noin 110-kiloinen Joshua onkin pelottava ilmestys. Hänen kroppansa on veistoksellisen lihaksikas, mutta hän ei ole mikään näyttelyponi – mies liikkuu sulavasti ja nopeasti ja iskut lähtevät salamannopeasti ja erittäin painavasti. 

Joshua esiintyy esimerkillisesti myös kehän ulkopuolella. Ottelija rakentaa julkisuuskuvaansa yhdessä taustatiiminsä kanssa aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Hänen imagonsa rakentuu kovalle työnteolle eli jatkuvalle harjoittelulle. Energiaa ei käytetä vastustajien haukkumiseen ja ylimieliseen showmeininkiin.

Tästä ääripäästä hyvä esimerkki on UFC-tähti Conor McGregor, joka on luonut pohjan räävittömyydelleen hurjalla harjoittelurääkillä ja näyttävillä otteillaan kehässä. Molempia tyyppejä varmasti tarvitaan, mutta ainakin itse pidän enemmän Joshuan hillitystä tyylistä.

Joshua antoi näytteen tyylistään tyrmättyään Molinan. Hän vastaili kehässä haastattelijan kysymyksiin tyynesti, puntaroiden sanojaan tarkasti. Ei sirkustemppuja, ei uhoamista. Ei edes silloin, kun promoottori Eddie Hearn ilmoitti Joshuan kohtaavan ex-mestari Vladimir Klitshkon huhtikuussa Lontoon Wembleylla. Joshua onkin monella tapaa kuin nuorempi painos 40-vuotiaasta Klitshkosta.

Ja kuten Joshua itsekin totesi kehässä Molina-ottelun jälkeen: työ on vielä kesken. Näemme siis jatkossa entistä paremman, pelottavamman ja näyttävämmän Joshuan. Mestarin, joka antaa näyttönsä lehdistötilojen sijaan kehässä.

Lue myös:

    Uusimmat