Mainos

Kommentti: Tyylikäs häviö – näin se tehdään

Rytmikkäät, salin takaosasta johdetut SDP-huudot päättivät kolmipäiväisen puoluekokouksen Seinäjoella.

Uutiskuviin haluttiin välittää kuva, että puheenjohtajataiston repimä puolue lähtee Pohjanmaalta kotiin innostuneessa vireessä.

Jo eilen illalla iltajuhlassa demarien spindoctorit taivuttelivat entisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen ja tuoreen nokkamiehen Antti Rinteen valssiin puolueväen edessä. Moni oli riisunut Antti-rintanapit takin liepeistä, jotta haavojaan nuolevia Urpilaisen tukijoita ei ärsytetä turhaan.

Moni oli edelleen synkällä mielellä. Ministeri Susanna Huovinen itki avoimesti Rinteen valinnan jälkeen kokoussalin etupenkissä. Itkuisia tukijoita näkyi siellä täällä, kun huipputiukka vaali oli ohi.

Itse Jutta Urpilainen tuli ja taisteli paikastaan Seinäjoella. Urpilainen laittoi puheessaan kaiken peliin. Urpilaiselle täytyy antaa täydet pisteet siitä, että hän otti häviönsä tyylikkäästi. Asia oli selvästi käyty läpi tarkkaan jo ennen Seinäjoelle tuloa.

Urpilainen jaksoi edustaa eilen pitkään ja sitä kautta myös rauhoitti Rinteelle julmistuneita tukijoitaan.

Urpilaisen malli oli jotain aivan muuta kuin Paavo Lipposella, joka jätti surkean presidentinvaalitappion jälkeen Sauli Niinistön virkaanastujaiset väliin.

Seremonioiden aikaan Lipponen kuvattiin murjottamassa kirjakassi kädessä eduskuntatalon nurkilla.

Tänään sunnuntaina Rinne jatkoi hävinneiden hyvittelyä tarjoamalla Jutta Urpilaiselle ministerin postia seuraavassa hallituksessa. Tosin ensin demareiden pitäisi pärjätä vaaleissa niin hyvin, että ovi Säätytalolle aukeaa. Viidellätoista prosentilla lupausta ei tarvitse toteuttaa.

Rinne maanitteli puheessaan joukkoja yhteen ja uhosi SDP:n nousevan pääministeripuolueeksi eli suurimmaksi ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen. Sekin normihehkutusta ja hengennostatusta puoluekokousten viimeisenä päivänä.

Huoli puolueen leiriytymisestä ei siis ollut vain medioiden luomaa höttöä.

Moni demari myöntää, että Rinteen valinnan takana oli paljon niitä, jotka vain halusivat muutosta. Ei Rinne ole se kaivattu unelmavävy, mutta kun muutakaan ei ollut tarjolla, niin kokeillaan nyt sitten tätä.

Rinne lainasi linjapuheessaan Paavo Lipposta. Lipponen kysyi torstaina puolueväeltä, mikä on sisilisko? Se on itsekriittinen krokotiili. Rinteen tulkinnan mukaan mitä enemmän SDP piehtaroi omassa kuvitellussa surkeudessaan, sitä vähemmän äänestäjät luottavat puolueeseen.

Tätä 15 prosentin surkeutta Rinne on nyt laitettu korjaamaan. Mutta miten kauan kenttäväki jaksaa odottaa mittarin heilahdusta parempaan suuntaan?

Se on selvää, että Rinne ei saa julkisuudessa minkäänlaista kuherruskuukautta. Jo tiistaina Rinne paiskataan suoraan MTV Uutisten EU-vaalitenttiin muiden puheenjohtajien seuraan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.