Kommentti: Turkkilainen varoituslaukaus – tuskinpa USA on pahoillaan

Sotakuvaa on maailman verisiltä tantereilta tarjolla kansainvälisessä kuvavirrassa paljon, mutta harvoin se on yhtä laadukasta ja reaaliaikaista kuin tiistaina.

Turkkilainen F-16-hävittäjä pudotti todennäköisesti lämpöohjuksella venäläisen Suhoi-24M-koneen, ja tapahtuma oli tallentunut osumasta lähtien aina siihen asti, kun kone iskeytyi kukkulaan. Eikä siinä kaikki. Kuviin oli saatu myös heittoistuimella pelastautuneiden Suhoi-pilottien laskeutuminen laskuvarjojen varassa. Ei mitään tärisevää kännykkäkuvaa, vaan terävää otosta, joka päätyi sosiaaliseen mediaan pikavauhtia. Kuvien aitoutta ei epäile kukaan.

Tiedossa on nyt myös se, että venäläiskone viipyi Turkin ilmatilassa vain sekunteja ylittäessään kapean kannaksen, joka työntyy Turkista Syyrian puolelle. Suomalainen sotilasasiantuntija Arto Pulkki tosin huomauttaa, että Turkki on jo aiemmin julistanut rajansa ulkopuolelle viiden kilometrin suojavyöhykkeen. Silti lopputulema on, että alueloukkaus kesti korkeintaan parikymmentä sekuntia.

Nämä tosiasiat osoittavat, että turkkilaisten liipasinsormi on ollut herkässä. Samalla voi arvella, että venäläiskoneen alas ampumista on valmisteltu. Turkkilaisilla on ollut aikaa varautua tilanteeseen, koska viime viikkoina vastaavia Turkin ilmatilan loukkauksia on tapahtunut useita, ja Turkki on Venäjää loukkauksista myös varoittanut.

Mitä turkkilaiset siis halusivat pudotuksella viestiä? Tietenkin sen, että he varjelevat oman alueensa koskemattomuutta, suojavyöhyke mukaan lukien, tarkoin. Se ei kuitenkaan ole asian ydin.

Ydin on pudotuksen poliittinen motiivi. Sen kertoi yllättävän selkeässä muodossa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lausunnossaan tiistai-iltana: ”Mielestäni alas ampuminen viittaa jatkuvaan ongelmaan Venäjän operaatioissa siinä mielessä, että he toimivat hyvin lähellä Turkin rajaa ja jahtaavat maltillista oppositiota, jota Turkki tukee monien muiden maiden ohella.”

Näihin ”muihin maihin” kuuluu sattumoisin myös Yhdysvallat. Se avustaa Syyrian maltillista oppositiota kuten Turkkikin. Turkin tapaan se haluaa syöstä Syyrian presidentin Bashar al-Assadin vallasta – toisin kuin Venäjä.

Vaikka alas ampuminen ei siis olisikaan suoranaisesti tapahtunut amerikkalaisten luvalla, tuskinpa USA siitä kovin pahoillaan on. Turkin varoituslaukaus kelpaa amerikkalaisillekin.

Useat asiantuntijat meillä ja maailmalla uskovat, ettei välikohtaus eskaloidu niin, että Turkki ja Venäjä alkaisivat sotilaallisesti ottaa mittaa toisistaan. Silti se on jälleen yksi valitettava osoitus siitä, kuinka solmussa Syyrian kriisi on ja kuinka kaukana horisontissa sisällissodan ratkaisu siintää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja