Kommentti: Tupo-miehiäkö tässä taas tarvitaan?

Tulevaisuutta ei pitäisi ennustaa, ei edes lähitulevaisuutta.

Mutta kaikkihan sitä tekevät, niin miksi en siis minäkin.

Oletetaan, että vaalit päättyvät mielipide-ennusteiden mukaisesti, ja keskusta on hallitusneuvotteluissa kuskin paikalla.

Keskustan vaaliohjelmissa esiintyy otsikonomaisesti sana yhteiskuntasopimus, jota ei ole kovinkaan tarkkaan avattu.

Viime viikon työllisyys- ja talouslinjauksien julkistustilaisuudessa puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi aiheesta jotain lisää. Yhteiskuntasopimuksen osapuolina olisivat siis ainakin maan hallitus ja keskusjärjestöt. Myös Suomen Yrittäjät kutsuttanee pöytään.

Yhteiskuntasopimuksen runko olisi varmaan "maltillinen palkkaratkaisu", ja se solmittaisiin useaksi vuodeksi (ehkä kaksi tai kolme vuotta). Nykyisessä työllisyys- ja kasvusopimuksessa on vain vuoden optio. Sen lisäksi yhteiskuntasopimukseen pitäisi Juha Sipilän mielestä sisällyttää työllisyyttä ja kasvua edistäviä rakenneratkaisuja. Ne saattavat olla vaikeasti sovittavia asioita järjestöjen kanssa.

Hallituksella olisi tarjota niukalti porkkanoita yhteiskuntasopimus-pöytään. Pieni tuloveroalennus saattaisi olla mahdollinen. Keskusta väläyttää myös työeläkemaksujen määräaikaista alentamista aikanaan kerättyjen emu-puskureiden avulla. Se sopii varmasti työnantajille, mutta palkansaajajohtajien vatsoissa tämä emu-porkkana on perinteisesti sulanut huonosti.

Työnantajapuolella hiertävät myös vasta epäonnistuneina päättyneet työrauha-neuvottelut. Myös hallituspohja saattaa vaikuttaa neuvotteluhalukkuuteen.

Kysyin myös puheenjohtaja Sipilältä, että missä vaiheessa hallitusneuvotteluita järjestöt kutsutaan pöytään ja yhteiskuntasopimusta aletaan rustata. Sipilä vasta, että "ihan ensimmäiseksi".

Tämä ei voi tarkoittaa muuta kuin, että yhteiskuntasopimusta kasataan samaan aikaan hallitusohjelman (ja siis osana sitä) kanssa. Ja tärkeänä osana sitä. Työmarkkinajärjestöt kutsuttaisiin neuvottelupöytään suoraan vappujuhlista noin kuukauden etuajassa. Kasvusopimuksen jatkohan on sovittu neuvoteltavan kesäkuun puoliväliin mennessä.

Eli tupo-miehiäkö (tai naisia) tässä taas tarvitaan? Siltä näyttää. Nykyinen hallitus houkutteli - ilman tulosta - järjestöjä neuvottelupöytään jo ennen eduskuntavaaleja. Uuden ja ohjelmaa vasta rustaavan hallituksen kutsuun järjestöt vastannevat myöntävästi. Eihän ammattineuvottelijoilta voi muunlaisia vastauksia odottaa.

Luulen, että konsensus-kriitikko Alexander Stubbkin haluaisi istua tässä pöydässä.

Lopputulosta en ennusta, kun ei vielä ole käytettävissä edes oikeaa vaalitulosta. Eli joku raja se on tässä tulevaisuuden ennustamisessakin.

    

Lue myös:

    Uusimmat