Mainos

Kommentti Talvivaarasta: Kuin WinCapitan viime metreillä

Piensijoittajien into Talvivaaran osakkeisiin tuo mieleen muistoja viiden vuoden takaa. Tein tuolloin ensimmäisiä juttujani WinCapitasta.

Toin esille, että klubia on hyvä syy epäillä sijoitushuijaukseksi. Naiivisti kuvittelin tekeväni palveluksen kansalaisille, jotka harkitsevat rahojensa antamista klubiin.

Toisin kävi. Uutisoinnin jälkeen rahavyöry klubiin vain yltyi. Pian klubi sitten katosikin ja moni jäi ihmettelemään rahojen ja valtavien tuottojen katoamista.

Talvivaara ei tietenkään ole WinCapita. Oikeuden päätöksen mukaan jälkimmäinen ei tehnyt lainkaan valuuttakauppaa. Talvivaara sen sijaan on louhinut malmia ja liuottanut siitä metalleja. Tulos on vain ollut tähän mennessä rajusti odotettua heikompi. Jotain samaa piensijoittajien käyttäytymisessä kuitenkin on. Omilla rahoillaan pelaava kansalainen ottaa rajusti riskiä, vaikka talousviisaat varoittelevat ja ammattilaiset näyttävät toisenlaista mallia.

Syitä uskaliaaseen käytökseen on varmasti paljon. Joku ajattelee Talvivaara-ostoja lottona ja käyttää vain sellaisia rahoja, jotka on varaakin hävitä. Kun kurssi on vain joitain senttejä, pienikin nousu voi tuoda isot voitot. Kun mukana on valtio-omistaja, moni on uskonut, että Talvivaara ei voi kaatua.

Tänään 45 minuuttia -ohjelmassa pohdimme, mikä vaikutus yrityksen johdon näkemyksillä tulevaisuudesta on piensijoittajien ostointoon. Talvivaara on toistuvasti ennustanut ongelmien keskellä positiivisempaa tulevaisuutta, mutta haaveet ovat jääneet toteutumatta. Vielä konkurssiuhankin alla Perä on kuvannut bisnestä terveeksi ja ahdinkoa väliaikaiseksi. Perän persoona näyttää vetoavan piensijoittajiin. Kärjistetysti voikin sanoa, että ammattisijoittajat katsovat lukuja ja piensijoittajat kuuntelevat johdon puheita.

Konkurssiuhka tuskin hidastaa ostointoa. Kuluvan kuun osalta Talvivaaran kotitaloussijoittajien osakemäärän kehitystä ei vielä ole tiedossa, mutta voisin lyödä vetoa, että omistus on siirtynyt entistä enemmän kotitalouksille.

On WinCapita- ja Talvivaara-sijoittajien välillä eroakin. Valuuttakauppahuijaukseen rahansa menettäneillä on vielä mahdollisuuksia saada menetyksiään takaisin vahingonkorvausoikeudenkäynneissä.

Jos Talvivaara ajautuu konkurssiin, osakesijoittajien menetykset ovat lopullisia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.