Kommentti: Suomen poliisi pääsi pois rekan perävaunusta

Keskusrikospoliisi kertoi keskiviikkona Suomen ja Hollannin poliisien isosta huumejutusta. Hyvää ja uudenlaista poliisityötä, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Hollannissa tehty huumetakavarikko oli ainakin suomalaisesta näkökulmasta iso. Siinä takavarikoitiin pari tonnia hasista ja kemikaaleja 330 amfetamiinikilon valmistukseen. Kiinni jäi myös 30 kg amfetamiinia ja 20000 ekstaasipilleriä. Huumeiden katukauppa-arvo oli noin 30 miljoonaa euroa.

Vertailun vuoksi voi todeta, että Hollannin poliisi oli tänä vuonna mukana yhdessä Puolan ja Belgian poliisin kanssa tutkinnassa, jossa takavarikoitiin ainekset 60 miljoonan ekstaasipillerin valmistukseen. Siinä arvoksi laskettiin 1,3 miljardia euroa.

Suomalaisten huumejuttujen tutkinta on perinteisesti tyssännyt rajoille. On löytynyt se rekkakuski, jonka lastin uumenissa huumeet on tuotu, mutta pidemmälle ei ole päästy. Ei ehkä niin kovasti yritettykään. Toki viime vuosina jutut ovat laajenneet mm. Viroon saakka ja muitakin poikkeuksia on.

Tässä päästiin pidemmälle, aina hollantilaiseen varastorakennukseen saakka. Se on hyvä. Keskusrikospoliisin rikoskomisario Jari Räty johti Europolin päämajassa Haagissa eri puolilla Eurooppaa koordinoituja kiinniottoja. Aiemmin suomalaispoliisi ei ole tällaista tehnyt.

Sinänsä jutussa ei uutta ole. Suuri osa suomalaisesta huumeiden tukku- ja katukaupasta on ollut ulkomaalaisten käsissä. Näin nytkin. Toki harvinaista on se, että suomalaispoliisin aloittamassa tutkinnassa päästään kiinni muualle kuin Suomeen tarkoitettuun 1800 kilon hasislastiin.

Monessa muussakin jutussa huumeet ovat peräisin Hollannista. Maassa suhtaudutaan pehmeästi hasikseen ja marihuanaan, mutta niiden rinnalla näyttävät liikkuvan kovemmatkin aineet.

Kun eri kansallisuutta olevat huumerikolliset kykenevät yhteistyöhön, niin on hyvä nähdä poliisienkin pystyvän siihen.

Krp:n tiedotustilaisuudessa korostettiin paitsi kansainvälistä niin myös kotimaista poliisiyhteistyötä. Sitä oikein alleviivattiin. Punakynällä. Tosin kysyttäessä poliisit totesivat, että Helsingin huumepoliisi ei ollut tutkinnassa mukana.

Jutussa poliisi tukki yhden huumesuonen, takavarikoi aineita ja esti 100 000 ekstaasipillerin maahantuonnin. Mutta kun yksi liiga jää kiinni, niin uusi tulee tilalle. Näin se on aina mennyt.


Lue myös:

    Uusimmat