Kommentti: Suomen hukatut vuodet

Eihän tässä näin pitänyt käydä.

Suomi, Euroopan talouden mallioppilas! Ensin mestari, sitten kisälli ja nyt oppipoika?

Vielä kolme-neljä vuotta sitten Suomi neuvoi ja mestaroi Eurooppaa taloudenpidossa. Vaati vakuuksia Kreikalta ja Espanjalta.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen korosti, kuinka "Suomi on taloutensa hyvin hoitanut maa", vaikka ottikin vuosittain uutta velkaa seitsemän - kahdeksan miljardia euroa.

+ + +

Suomi uhkasi myös joulukuussa 2011 jäädä Euroopan pysyvän kriisirahaston ulkopuolelle, jos rahaston päätöksenteossa ei noudateta yksimielisyys-periaatetta.

Valtiovarainministeri Urpilainen perusteli Suomen sooloilua: "Minusta on luonnollista, että maalla joka on hoitanut omaa talouttansa hyvin tarkasti, niin on myöskin tietysti ehtoja joista pidetään kiinni."

+ + +

Valtiovarainministeriössä tehtiin laskelmia Suomen julkisen talouden miljardiluokan kestävyysvajeesta jo ennen vuoden 2007 eduskuntavaaleja.

Silloin - hiukan ennen finanssikriisin alkua - vaalikeskustelua hallitsi kuitenkin "jakovara". Poliitikkojen käsiä poltteli valtion budjetissa oleva "ylimääräinen" raha.

Edellisissä, neljän vuoden takaisissa, hallitusneuvotteluissa Suomen talouskehitys arvioitiin reilusti yläkanttiin, vaikka neuvotteluihin osallistuneet kieltävätkin talousennusteiden suoranaisen vääristelyn.

Hallitusneuvotteluiden aikana puhuttiin jopa lähes kolmen prosentin kasvusta vuodelle 2012. Toteutuma oli nollan tuntumassa.

+ + +

Joka tapauksessa vuoden 2011 jälkeen useimmat EU-taloudet alkoivat elpyä, mutta Suomen talouskehitys kääntyi takaisin huonompaan suuntaan. Eikä ole sieltä noussut.

2008 Finanssikriisin jälkeen yksin Suomen teknologiateollisuudesta on kadonnut 100 000 työpaikkaa. Ja maan kansantuote ei ole enää saavuttanut finanssikriisiä edeltänyttä tasoa.

Isoista rakenneuudistuksista, jota siis parantaisivat julkisen talouden tilaa pysyvästi, vain eläkeuudistus on edennyt näiden kahdeksan vuoden aikana.

+ + +

Ja nyt ollaan sitten taloudestaan "vakavan varoituksen" saanut maa.

Birger Tötteströmin aforismin mukaan: "Joskus tie voi olla niin kapea, ettei tarvita kuin yksi oja."

Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb kävelevät nyt tuossa ojassa. Jos sieltä ei löydy omaa tietä ylös, niin sedät tai tädit komissiosta tulevat ja auttavat.

Nyt ei ole enää vaihtoehtoja. Pian nimitettävän hallituksen on tasapainoitettava julkisen talouden tuloja ja menoja. 

Lue myös:

    Uusimmat