Kommentti SPR-pomon oikeudenkäynnistä: Media on kätevä syntipukki

Kolme vuotta sitten tähän aikaan selvitin SPR:n Veripalvelun erikoisia konsulttikuvioita. Vinkki oli tullut jo kesällä ja sen sisältö oli kutakuinkin tämä: "Veripalvelun konsulttihankinnoissa on jotain hämärää".

Nopeasti kävi ilmi, että Veripalvelun johtaja oli ostanut mittavan määrän konsulttityötä yhdeltä yritykseltä. Luottokonsulttina toimi johtajan entinen työkaveri. Lisäksi huomasin, että hankinnat olivat aiheuttaneet paljon paheksuntaa Veripalvelun henkilökunnan keskuudessa. Konsultin käyttöön oli puuttunut myös sisäinen tarkastaja - toistuvasti. Töitä ei ollut kilpailutettu, sopimukset olivat epämääräisiä ja laskut erittelemättömiä. Konsulttihankinnat närästivät, mutta ongelmia näytti olevan muutenkin johtamistavoissa. Esimerkiksi johtoryhmän kokoonpano oli vaihtunut jatkuvasti.

Saatuani riittävästi dokumentteja todisteiksi, oli selvää, että asiasta tehdään juttu. 45 minuuttia -ohjelman toimituksessa keskusteltiin myös Veripalvelun arvokkaasta tehtävästä, verituotteiden välittämisestä niitä kipeästi kaipaaville potilaille. Jutun tekeminen tuntui entistä tärkeämmältä. Veripalvelu myy ihmisten lahjoittamaa verta sairaaloille. Yleisöllä on oikeus tietää, miten saatu raha käytetään.

Entinen johtaja Jukka Rautonen on nyt oikeudessa vastaamassa syytteisiin luottamusaseman väärinkäytöstä. Hänen asianajajansa Petteri Sotamaa käytti tänään valmisteluistunnossa värikästä kieltä. Hän sanoi julkisuuden välittäneen mielikuvan, jonka mukaan Rautonen olisi saanut itse taloudellista hyötyä konsulttityöstä. Sotamaa kuvasi tätä "seksikkääksi väitteeksi", joka aiheutti poliisitutkinnan.

Sotamaa mainitsi 45 minuuttia -ohjelman, mutta ei yksilöinyt tarkemmin, mikä kohta konsulttisotkut paljastaneessa jutussa viittasi Rautosen saamaan hyötyyn. Se onkin ymmärrettävää, koska jutussa ei tällaista väitetty, ei edes vihjattu rivien välistä.

Jutussa oli sen sijaan monta muuta kohtaa, joiden takia SPR:n Veripalveluun ja sen johtajaan kohdistui ankaraa kritiikkiä. SPR tutki aikanaan asianajajien avulla myös ohjelman sisältöä, mutta lopulta järjestö totesi, että virheitä ei löytynyt.

Laajojen selvitysten jälkeen SPR myönsi myös, että kaikki ei ollut Veripalvelussa kunnossa. Veripalvelun hallitus ja Rautonen saivat lähteä. SPR neuvotteli konsulttiyhtiö Boozilta 350 000 euron korvaukset, mutta jostain syystä se ei koskaan asianomistajana vaatinut konsulttihankinnoista vastanneelle Rautoselle syytettä.

Media on toki kätevä syntipukki tukalaan tilanteeseen joutuneelle. On helppo vedota ajojahtiin ja epämääräisten mielikuvien luomiseen. Onneksi kolme vuotta sitten lähetetyn ohjelman voi kuitenkin yhä katsoa täältä ja todeta, että kritiikki viuhuu jälleen kerran ohi maalin.

Twitter: @svuorikoski

Lue myös:

    Uusimmat