Mainos

Kommentti: Sotshin presidentillinen lätkäottelu jäi toteutumatta – ja hyvä niin

2:08

Pari viikkoa sitten venäläismedia kertoi, että Sotshissa järjestettäisiin 22. elokuuta suomalais-venäläinen jääkiekon ystävyysottelu.

Ottelupäivä olisi sattumoisin sama kuin presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamispäivä Sotshissa. Venäläismediassa asiat sidottiin yhteen, mutta tulos olikin päinvastainen: Ulkoministeriön mukaan presidentit eivät saavu tilaisuuteen lainkaan.

Sotshin jäillä ja kisakatsomossa piti nähdä tänään alun perin aikamoinen tähtirivi niin urheilun kuin politiikankin huipulta.

Venäläissivusto Championat tiesi kertoa, että mukana olisivat ainakin Patrik Laine, Teemu Selänne, Jari Kurri, Ilja Kovaltshuk, Pavel Datsjuk ja Jevgeni Malkin. Laineen nimi on myöhemmin pyyhitty listalta pois, mutta vielä sitäkin kiinnostavampi henkilövajaus nähdään edustuskatsomossa.

Samaksi päiväksi Sotshiin oli sovittu myös presidenttien tapaaminen Putinin kesäasunnolle - tuskin aivan sattumalta.

Niinistö ja Putin tempaisivat kiekkokaukalossa vuonna 2012, kun osallistuivat Venäjän Karjalassa ystävyysotteluun oikein luistimet jalassa ja maila kädessä. Presidentit pelasivat samalla puolella yhtenevissä peliasuissa.

Oliko jokin tällainen mielessä nytkin? Jos oli, hanke jäi toteutumatta. Ulkoministeriön tietojen mukaan presidentit eivät osallistu matsiin edes katsomosta käsin.

On vaikea sanoa mitä diplomatian kulisseissa on todella tapahtunut. Valistunut arvaus on kuitenkin se, että ottelu- ja vierailupäivä oli alun perin ajateltu tahallaan yhteensopiviksi.

Suomelle presidenttien toverilliset kuvat kiekkokaukalosta merkitsisivät kuitenkin nykypäivänä aivan eri asiaa kuin vuonna 2012. Sen jälkeen on vallattu Krimi ja luotu läntinen pakoterintama. Sellaisten rinnalle sopii kyllä asiallinen neuvottelutapaaminen, mutta huonommin kaverikuvat kiekkokatsomosta.

Hyvä esimerkki näennäisen harmittomasta yhteydenpidosta on vain muutaman päivän takaa, kun Putin osallistui kunniavieraana Itävallan ulkoministeri Karin Kneisslin häihin.

Putin toi mukanaan kasakkakuoron ja samovaarin ja tanssi häissä ulkoministerin kanssa. Kuvat "häävalssista" levisivät ympäri maailmaa ja loivat maiden välille varsin kiusallista symboliikkaa.

Itävallan ja erityisesti Kneisslin edustaman populistisen laitaoikeiston pelätään romuttavan pala palalta EU:n ja Yhdysvaltain pakoterintamaa.

Niinistö tuskin haluaa liittyä Kneisslin seuraan Putinin uusien kaverikuvien sarjassa.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja