Mainos

Kommentti: Soten ratkaisun hetket

Sote-uudistusta on venytetty ja vanutetty jo vuosia. Mutta ei enää kauaa. Jos sote-ratkaisu aiotaan saada maaliin tällä hallituskaudella, parin viikon sisällä pitää alkaa tapahtua.

Sote-uudistus on tuotava eduskuntaan marraskuun tai ihan viimeistään joulukuun aikana, jotta sillä on mitään mahdollisuuksia ehtiä läpi eri käsittelyportaat - suuri sali ja valiokunnat - vielä tämän vaalikauden aikana. Eduskunta kun jää vaalilomalle jo maaliskuussa ja sitä ennen pitää ehtiä vielä jouluvapaallekin – tosin vähän lyhyemmälle sellaiselle.

Teknisesti katsoen soten suurimmat riskit ovat perustuslaillisissa kysymyksissä. Edelleen on epätietoisuutta muun muassa siitä, miten kuntien itsemääräämisoikeus toteutuu. Parlamentaarinen työryhmä käsittelee koko ensi viikon perustuslakiongelmaa. Tosin tuskin se vielä ensi viikolla ratkeaa.

Poliittiset ongelmat ovatkin sitten toinen luku. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini syytti tänään MTV:n uutisten haastattelussa pääministeri Alexander Stubbia (kok) parlamentaarisen sote-työryhmän työn jarruttamisesta. Soinin mukaan työryhmän työtä on ronkittu sivusta jatkuvasti. Julkisuuteen on noussut muun muassa kokoomuksen halu vahvistaa ykstyisten palveluntarjoajien roolia.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) ennätti tänään sanomaan Verkkouutisten haastattelussa, että kokoomus ei aja sosiaali- ja terveydenhuollon yksityistämistä. Rädyn mukaan vähintään osan palveluista on pysyttävä julkisesti tuotettuina. Kommentti ei tarkoita oikein mitään. Ei kai kukaan ole tosissaan edes toivonut, että julkinen sairaanhoito ajettaisiin kokonaan alas tässä maassa? Rädyn kommentti ei myöskään poista sitä, etteikö kokoomus edelleen haluaisi yksityisille palveluntarjoajille vahvempaa asemaa sote-uudistukseen.

Eikä tässä vielä kaikki. Stubb puolestaan kritisoi tänään MTV:n haastattelussa soten jatkovalmistelua siitä, että uudistusta on viety kuntahimmelin suuntaan -  eikä suinkaan selkeämmille urille. Eli kokoomus on nyreissään siitä, että puolueiden puheenjohtajien maaliskuinen sote-linjaus ei olisikaan toteutumassa sellaisenaan. Tästä kommentista ei puolestaan demarit pitäneet. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman (sd) lyttää Stubbin ajatukset oudoiksi jälkitulkinnoiksi.

Mitä tästä kaikesta sitten jää käteen? No, ainakin se, että vaalipeli on alkanut, eikä tule loppumaan ennen huhtikuuta. Tätä tukee sekin, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei ennättänyt viikonloppuna kommentoimaan MTV:n uutisille sote-asioita ollenkaan. Parempi pysyä poissa poliittisista kahinoinnista, kun gallup-luvut nousevat hiljaiselollakin.

Ja entäs ne tavallisen ihmisen sosiaali- ja terveyspalvelut? Mistä niitä saa tulevaisuudessa? No ne ovat tietenkin jokaisen puoluejohtajan mielestä sydämen asia numero yksi. Mutta katsotaan niitä yksityiskohtia sitten, kun työryhmän työ ehtii eduskuntaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.