Mainos

Kommentti: Se on sitten kai lähtö edessä, Jutta U.

Huhtikuu on kuukausista julmin. Sitä se on ainakin SDP:n puheenjohtajalle Jutta Urpilaiselle. Tilanne alkaa olla pläkkiselvä: Urpilaisen puheenjohtajuus on nähty. 

SDP:n puoluehallitus ja eduskuntaryhmä kokoontuvat huomenna torstaiaamuna yhteiskokoukseen demarien ryhmähuoneeseen kello 10.30.

Siellä käydään läpi, miten takavasemmalle siirtyneen Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen vähäiset tehtävät ripotellaan SDP:n ministereille, pääasiassa Krista Kiurulle (sd.).

Vaivaa säästääkseen Urpilainen voisi ilmoittaa samalla omilleen, että myös hänen puheenjohtajuuspäivänsä ovat takanapäin.

Tilanne SDP:n kentällä alkaa olla selvä. Kaikki SDP:n Etelä-Suomen isot piirit Kaakosta Pirkanmaalle ovat jo linjansa valinneet: Urpilaiselle ei ole jatkoa luvassa, vaan Pron puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) saa jatkaa puheenjohtajan hommia toukokuun puoluekokouksen jälkeen ellei uutta ihme-ehdokasta ilmaannu. Satakunnan piirin kanta on vielä jossain määrin epäselvä, mutta vaikka ummikkomaiset satakuntalaiset piilottelevatkin kantaansa, Rinteelle on siinäkin piirissä enemmistö.

Se, että Pohjanmaa (Urpilaisen oma piiri) ja Oulu kannattavat Urpilaista, ei tässä kisassa paina linnunsulkaa enemmän. Huvittava välinäytös oli sekin, että Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Arttu Uhlgren (sd.) painostettiin jättämään paikkansa, kun ei ymmärtänyt heti tukea Urpilaista.

Tuore Ylen gallup, jossa SDP:n kannatus on taas säälittävät 15,5, on Urpilaiselle viimeinen niitti - mikäli sellaista olisi enää edes tarvittu. Tuskaa lisää, että toisen päähallituspuolueen kokoomuksen kannatus on nousussa ja se kilpailee taas suurimman paikasta kepun kanssa prosentein 20,9-20,3. Kehysriihestä ja sote-paketista ei ole apua.

MTV:n perjantaina julkaiseman gallupin mukaan Urpilaisen jatkovalinta kaiken lisäksi vähentäisi SDP:n kannatusta entisestään - Rinteen valinta lisäisi sitä. Tulos ei yllätä.  Urpilaisen valinnan jälkeen vuodesta 2008 SDP on hävinnyt kaikki vaalit. Kaikki. Silloin olisi enemmän outoa, ellei puheenjohtajaa vaihdettaisi.

SDP:n kenttä käy kuumana. Kiusallisin tilanne on työministeri Lauri Ihalaiselle (sd.), jota yritetään vielä väen väkisin kammeta Rinteen tien tukkijaksi. Sekin juna taisi tosin mennä jo. Ihalaisen ikä, kielitaidon puute ja kilometrien päähän loistava vastenmielisyys tehtävää kohtaan ei pitkälle kanna, kun puolue pitäisi saada uuteen innostukseen.

Ulkopuolista tosin naurattaa sekin, miten innokkaasti kansakunta taipuisi Rinteen ajamaan ay-vetoiseen valtiososialismiin. Maailma on raakasti muuttunut 70-luvulta.

Mutta takaisin Urpilaiseen.

Urpilaisen oma kampanja on määrä aloittaa ensi maanantaina ravintola Juttutuvassa Helsingissä. Mahtaa olla tunnelma katossa.

Urpilainen on seurannut kannatuksensa laskemista kuin poliittinen sokea. Ympärillä kaikki  ovat nähneet, mihin SDP:n juna puksuttaa - Urpilaista itseään lukuunottamatta. Nyt isoissa piirissä kerätään seitsemää rohkeaa samuraita, jotka uskaltaisivat kertoa Urpilaiselle karun totuuden: jatkoa ei ole luvassa.

Kukaan SDP:n puheenjohtaja ei ole toistaiseksi jäänyt odottamaan sitä, että puoluekokous näyttää puheenjohtajalle ovea. Urpilainen saattaa olla ensimmäinen, kiitos pohjalaisen jääräpäisyytensä.

Joku poliittinen ihme voi tietenkin vielä muuttaa tilanteen.

Sattui sellainen Paavo Lipposellekin (sd.). Lipposta oltiin kärräämässä puoluejohdon paikalta pihalle vuosina 2000-2001, mutta sitten tuli 11. syyskuuta ja kaksi matkustajakonetta törmäsi pariin pilvenpiirtäjään New Yorkissa sillä seurauksella, että Lipponen sai säilyttää paikkansa. Kansainvälinen tilanne muuttui hetkessä, alkoi terrorismin vastainen sota ja kansa ja SDP tykästyivät uudestaan tuttuihin, luotettaviin kasvoihin.

Venäjältähän voi kuulua mitä vain…

Urpilainen on uhannut jättävänsä myös valtiovarainministerin tehtävät, jos hän ei saa jatkokautta.

Uskokoon ken jaksaa.

Aloittaisiko Urpilainen syrjäyttämisensä jälkeen puolueen sisäisen oppositiotoiminnan? Ex-puheenjohtaja? Työväen tytär hailakkapää, kuten työväenlauluissa kauniista lauletaan?

Tuskin.

Valtiovarainministerinä on mukava jatkaa, varsinkin jos Rinteen johtama puoluehallitus vetoaa sen puolesta. Se on paljon mukavampaa kuin odotella vaaleja ja pällistellä maailmanmenoa SDP:n riviedustajana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.