Mainos

Kommentti: Rinteen budjettiesitys on poliittinen miina

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) saa käyttää huomenna alkavassa hallituksen budjettiriihessä mielikuvitustaan, jotta hänen itsensä rakentama poliittinen miina saadaan purettua.

Rinne teki valtiovarainministeriön budjettiesitykseen omin päin sellaisia muutoksia, joista ei ollut neuvoteltu muiden hallituspuolueiden kanssa.

Rinne muun muassa tarjosi eläkeläisille korotuksen takuueläkkeeseen ja osalle eläkeläisistä verohelpotuksia eläkevähennyksen avulla. Pieni- ja keskituloisille hän puolestaan esitti lapsivähennystä verotukseen. Näin osa lapsilisien leikauksesta palautettaisiin osalle lapsiperheitä.

SDP:tä johtava Rinne mainostaa muutoksia tietenkin juuri demareiden ajamiksi oikeudenmukaisiksi parannuksiksi.

Muille hallituspuolueille tilanne on kiusallinen. Rinteen lupaukset on budjettiesityksessä rahoitettu muun muassa vähentämällä määrärahoja muualta. Ministerit ovat yksipuolisista säästöistä käärmeissään. Rinne onkin jo luvannut luopua joistain säästökohteista, mutta budjettiraamin takia tilalle pitää löytää uusia säästöjä jostain muualta. Riitelyä on siis luvassa.

Rinnettä itseäänkin uhkaa poliittinen miina. Muut hallituspuolueet tuskin suostuvat siihen, että vain demareiden omimat vaalibudjettilupaukset toteutuvat. Kumman uskaltaisi perua: lapsivähennyksen vai eläkevähennyksen? Tai riittäisikö muille hallituspuolueille, että osa lapsilisäleikkauksesta vain yksinkertaisesti peruttaisiin ilman uutta verobyrokratiaa? Vai luopuisivatko demarit sittenkin kaikkien muiden vastustamasta oppivelvollisuusiän nostosta? Tai löytyykö taikurin hatusta joku uusi temppu?

Yksi on kuitenkin varmaa: kohta taas hallitus "hyvässä hengessä" ylpeilee budjettiesityksellään, jossa joitain aikaisempia säästöpäätöksiä on vähän pienennetty.  Samalla valtio joutuu ensi vuonna ottamaan neljä miljardia (4 000 000 000) euroa uutta velkaa, vaikka etuja leikataan ja verot, maksut sekä sähkön ja bensan hinnat nousevat.

Taloustilanne näyttää niin huonolta, että lisävelan tarve voi nousta jopa 1,5 miljardilla (OP:n arvio). Budjetin velkaantumisarviot ovat ylittyneet tähänkin asti järjestään, joten mikseipä nytkin. Velkaantumiskierre on vähitellen saatava katkeamaan, sillä valtiolla on velkaa pian 100 miljardia euroa ja Suomen itsensä EU:ssa vaalima maksimivelkaraja lähestyy.

Presidentti Sauli Niinistö rohkaisi perjantaina hallitusta tekemään rakenteellisia uudistuksia. Kaikki toivo onkin nyt siinä, että eläkeuudistus, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus sekä kuntien tehtävistä etsittävät kahden miljardin säästöt onnistuvat. Tähän asti ei ole aivan siltä näyttänyt.

Uudistusten onnistumisesta riippuu, kuinka pahassa lirissä seuraava hallitus hommansa aloittaa. Lirissä se on joka tapauksessa.

Sen tietävät hyvin myös ne budjettineuvottelijat, jotka havittelevat puolueelleen seuraavaa pääministerin tai edes jonkun ministerin paikkaa. Niille paikoille päästäkseen pitää kuitenkin ensin voittaa vaalit.

Demokratia on arvokas asia ja se näyttää joskus myös käyvän kalliiksi.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja