Mainos

Kommentti: Repiikö puheenjohtajavalinta SDP:n kahtia?

SDP:n seuraava puheenjohtaja on selvillä viikon päästä perjantaina Seinäjoella. Huomenna Jutta Urpilainen ja haastaja Antti Rinne kohtaavat vielä toistamiseen yhteisväittelyssä puoluelehti Demokraatin tilaisuudessa Helsingissä.

Itse en uskaltaisi edes vapunhuuruisissa jälkimainingeissa lyödä vetoa, kumpi kisan voittaa. Rinteen leirin mukaan haastajalla on selvä etumatka niiden puoluekokousedustajien porukassa, jotka ovat lyöneet kantansa jo kiinni. Tosin Team Rinne myös myöntää, että epävarmoja ja ääntään panttaavia on vielä paljon.

Helsingin Sanomien tuoreimmassa kyselyssä (500 edustajasta tavoitettiin 260) Rinnettä tuki 54 prosenttia vastaajista, Urpilaista 35 prosenttia ja epävarmoja oli 11 prosenttia.

Urpilaisen esikunta taas vetoaa juuri tähän epävarmojen ryhmään. Urpilainen on nostanut osakkeitaan, mitä pidemmälle kisa on edennyt.

Samaa mieltä molempien tukijoukot ovat lähinnä siitä, että kisasta tulee tiukka. Peli on selvä vasta, kun ehdokkaiden viimeiset linja- ja hurmauspuheet on kuultu Seinäjoella. Molemmat leirit tekevät myös ankarasti töitä viimeisen viikon ja viimeiset tunnit puoluekokouspaikalla epävarmojen käännyttämiseksi.

Tiukassa kisassa, jossa toisena osapuolena on istuva puheenjohtaja, piilee ansa ja vaara. Erityisesti vanhempi puolueväki pelkää SDP:n kahtiajakoa. Nuoremmat demarit (heitäkin kuulemma on) myöntävät vaaran, mutta eivät usko pysyvämpään repeämiseen puolueessa sen jälkeen, kun ensipettymys on häipynyt. Joka tapauksessa molempien tukiryhmissä on jo pohdittu, miten jälkihoito tehdään.

Se on selvää, että mitä tiukempi lopputulos, sitä kovempi urakka puheenjohtajalla on edessään. Eduskuntavaalit ovat ovella, eikä demarien nykytilanteessa ole varaa, että osa porukasta jättäytyy pettyneenä katsomoon.

Vaikeampaa se on Urpilaiselle. Hän on se vanha puheenjohtaja, jonka aikana on hävitty kaikki vaalit, runnottu läpi ikäviä päätöksiä vastoin puolueväen tahtoa. Urpilaisen on luvattava sellaisia korjausliikkeitä, joilla Rinteen kannattajat kokevat, että heidän tyytymättömyytensä ja huolensa puolueen kannatuksesta otetaan vakavasti. Rinteen tukijoiden mielestä Urpilainen ei ole kisan aikana juurikaan osoittanut itsekritiikkiä toimintaansa kohtaan.

Uudella on aina helpompaa. Rinteen pitää kuitenkin toimia nopeasti, kasata joukot, vakuuttaa, että myös ministerihommat hoituvat ja Urpilaisen tukijoilla on paikkansa puolueessa. Rinne viskataan suoraan keskellä EU-vaalien loppukiriä, esimerkiksi MTV Uutisten puheenjohtajatentti on heti seuraavan viikon tiistaina. Vastaan istuvat kokeneet puheenjohtajat, armoa ei tunneta. Edessä ovat myös minihallitusneuvottelut uuden kokoomuspomon kanssa. Kaikilla kokoomuksen puheenjohtajaehdokkailla on runsain mitoin ministerikokemusta. Asiaa ei helpota, että vappuhuumassa Rinne tuli kasanneeksi melkoisesti odotuksia kesäkuun neuvotteluihin.

Perjantaiyönä Seinäjoella vaeltaa joka tapauksessa pettynyttä porukkaa. Kaksinkamppailussa niin tapaa käydä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.