Kommentti: Pysäyttävä selviytymistarina, jolla kysyntää maailmanlaajuisesti

Valkoinen raivo vie elokuvan nimenä ajatukset helposti väärään suuntaan. Arto Halosen elokuvassa ei ole kysymys rotujen välisestä vihasta. 

Valkoinen raivo syntyy jokaisen loputtomiin kaltoinkohdellun ihmisen 
päässä, rotuun tai säätyyn katsomatta.

Halonen on tehnyt elokuvan aiheesta josta on todella paljon puhuttu, mutta saatu aikaiseksi aika vähän. Nyt Halonen nostaa Laurin tarinan kautta tikun nokkaan miltä tuntuu kun kiusataan päivästä ja vuodesta toiseen.

Eikä kysymys ole vain koulusta. Samaa käytöstä ja kanssaihmisen huonoa kohtelua löytää työpaikoilta, ja ihan mistä vaan.

Halosen elokuvan piti olla faktan ja fiktion rajamailla liikkuva taideteos. Elokuvan jälkeen päällimmäinen tunne on, että katsoin 70 minuuttia pitkät uutiset. Fiktiota ei juuri erota, on se niin totta.

Ja onhan elokuvassa useita leikkauksia eri tv-kanavien uutislähetyksiin. Laurin tarina etenee siellä välissä kuin uutisankkurin johdatus seuraavan kauhutekoon.

Laurin tarina koskettaa. Sen heikkous on vain se, että kaikesta huolimatta hän on poikkeustapaus. Hänellä on ollut harvinainen - ehkä kasvatuksesta johtuva - kyky purkaa omia tunteitaan, pahaa oloa, estää pahin, hakea apua, tehdä koettelemuksista itselle ammatti ja vielä menestyä kansainvälisesti alan tutkijana.

Lauri selviytyi, moni muu on vetänyt hupun päähän ja liikkuvat taakse.

Tulisiko tarina vielä enemmän iholle, jos päähenkilö olisi ns tavallisen perheen poika. Lauri on aristokraatti, mutta yhtä pahalta se kiusaaminen tuntuu pään sisällä, olitpa herran tai narrin poika.

Lauri sanoo, että joukossamme on paljon laureja, potentiaalisia tappajia. Luojan kiitos valtava enemmistö heistä hallitsee itsensä ja vie tiedon mukanaan hautaan. Ei osattu pelätä. Mutta sekin on surullista. Ei osattu auttaa.

Laurin oma arvio on, että valkoista raivoa ei tunnisteta esimerkiksi mielenterveystyössä. Se kuulostaa pelottavalta.

Elokuva on kunniakas dokkari myös toteutukseltaan. Koko elokuvassa on äänessä vain yksi ihminen, Lauri. Alkutekstien mukaan kysymys on hänen oikeasta äänestä. Laurin ääni kuulostaa kuusikymppiseltä.

Lauria eri-ikäisenä näyttelevät henkilöt on softattu tai esitetään tunnistamattomassa sivuprofiilissa. Kiusaajilla on kasvot, tietenkin fiktiiviset.

On voimakkaita päänsisäisiä ääniä. Värikuvilla ei mässäillä.

Halonen myöntää, että Valkoinen raivo on hänelle tärkeä työ myös henkilökohtaisesti. Hän sanoo kokeneensa itsekin koulukiusaamista.

Haastattelussa hän muotoilee arvoituksellisesti, että on saanut siitä myös hyvän opetuksen.

Valkoinen raivo lähtee pian kouluihin. Tai paremminkin elokuvan sanoma.

Elokuvan levityksen yhteydessä järjestetään koulukiusaamista ehkäisevä kiertue, jossa asiantuntijoiden avulla on mahdollista käsitellä elokuvan teemoja konkreettisemmin. Tämä onkin parasta koulutelevisiota aikoihin.

Halonen on menestynyt aiemmilla elokuvillaan myös maailmalla, saanut useita palkintojakin. Valkoinen raivo on globaali teema ja maailma täynnä kouluampujia.

Halosella on heille selviytymistarina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja