Kommentti: Pöydällä kompromissi Ukrainan itsenäisyydestä

Hyvästit Itä-Ukrainalle, EU-jäsenyyshaaveille, Natolle, Ukrainan itsemääräämisoikeudelle ja kenties hyvästit myös omalle poliittiselle tulevaisuudelle? Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on parhaillaan raskaiden valintojen edessä, eikä mikään suunta näytä valoisalta.

Moni asia on kiinni nimenomaan hänestä. Kyse ei ole pelkästään tulitauosta, vaan siitä, mitä Ukrainalle tapahtuu tästä eteenpäin. Tulitauko on siinä vain ensimmäinen askel, eikä se ole ennenkään tarkoittanut tilanteen ratkeamista. 

Putinin linja on selkeä: Hän haluaa pohjimmiltaan pitää Ukrainan Venäjän valtapiirissä ja torpata Ukrainan lähentymisen Naton ja EU:n kanssa nyt ja tulevaisuudessa. Siksi jäätynyt konflikti Itä-Ukrainassa on periaatteessa Venäjän pitkän tähtäimen suurvalta-asemalle hyvä asia. Maa jolla on isoja selvittämättömiä aluekysymyksiä ja potentiaalinen uuden sisällissodan uhka on käytännössä mahdoton jäsenkandidaatti niin Euroopan unionille kuin Natollekin. Samalla Ukraina toimii jatkossa varoittavana esimerkkinä länsiliittojen laajentumishaluille. Venäjä on valmis rauhaan mikäli sopimus ei uhkaa näitä ehtoja.

Juuri tätä Poroshenko ja Ukrainan hallitus eivät voi hyväksyä. Tällaisen tulevaisuudenkuvan hyväksyminen tarkoittaisi Ukrainalle käytännössä luopumista Itä-Ukrainasta mutta myös isosta osasta muunkin Ukrainan itsenäisyyttä. Alue saattaisi toki pysyä muodollisesti Ukrainan osana mutta käytännössä siitä tulisi eräänlainen Venäjän vasallialue hieman Etelä-Ossetian ja Abhasian tapaan. Tällainen malli takaisi Venäjälle valtavan päätösvallan Ukrainan asioihin muutenkin: Ukrainan energiatalous, kauppasopimukset länsimaiden kanssa, osallistuminen vaikkapa kansainvälisiin sotaharjoituksiin, lista on loputon.

Täytyy muistaa että koko nykyinen tilanne sai alkunsa Ukrainan ja Euroopan unionin lähestymissopimuksesta, jonka maan silloinen Venäjä-mielinen presidentti perui viime metreillä. Siinä oli kysymys asteittaisesta viisumivapaudesta, Ukrainan energiasektorin uudistuksista, pääsystä Euroopan investointipankkiin ja niin edespäin. Seuraukset tiedämme nyt. Juuri tällaiset sopimukset muuttuisivat käytännössä lähes mahdottomiksi tai äärimmäisen vaikeiksi, jos Poroshenko taipuu Itä-Ukrainan suhteen.

Kompromissi Itä-Ukrainasta onkin samalla kompromissi Ukrainan valtiollisen itsenäisyyden asteesta, ja juuri siitä harva valtio haluaa tehdä kompromisseja.

Lue myös:

    Uusimmat