Mainos

Kommentti: Politiikan hittimittari – gallup-luvut biiseinä

Se oli hurmosta kuin herätyskokouksessa. Alexander Stubb oli voittanut kokoomuksen puheenjohtajavaalin Lahdessa. Kukkakimpun saanut Stubb takoi nyrkillä sydäntään ja pudisteli päätään.

– En ole koskaan kokenut vastaavaa, sanoi varapuheenjohtajaksi puoluekokouksessa valittu Sanni Grahn-Laasonen jälkeenpäin ja arveli Barack Obaman karisman herättävän samanlaisia tunteita.

Kansanedustaja Timo Heinonen puolestaan hehkutti, että pitäisikö seuraava kokous järjestää peräti stadionilla.

- Olihan siinä vähän Cheekin kaltaista tunnelmaa, että kuka muu muka.

Samaan aikaan toiselle kaudelle valittu keskustan Juha Sipilä sai tyytyä vastamaan ankean messuhallin hämärissä toimittajille, mitä mieltä hän on kokoomuksen valinnasta. Sipilä joutui myös tunnustamaan, että oli veikannut väärää hevosta eli Jan Vapaavuorta.

Kesän hurmos on vaihtunut syksyn harmauteen. Kokoomus ja SDP vääntävät hallituksessa, käyvät täyttä häkää vaaleja ja suhtautuvat toisiinsa kuin perin juurin kyllästynyt aviopari, joka pitää kulissiliittoa yllä. Juha Sipilä pysyttelee sopivasti hiljaa, mitä nyt saa vastustajansa laukalle vaatimalla virkamiesten määrän vähentämistä roimasti. Ja niiden BKT-lukujenkin kanssa on vähän niin ja näin.

Tänään torstaina Yle pamauttaa tuoreimmat gallup-luvut pöytään. Keskusta on karannut muilta (25,5%). Jo moneen kertaan kuolleeksi julistetun puolueen kannatus on ylittänyt 25 %:n rajan viimeksi vuonna 2005.

Kokoomus lähtee puoli vuotta ennen vaaleja kisaan tuloksella 19,4 %, laskua prosenttiyksikön verran. Tuore puoluesihteeri Minna Arve arvelee kannatuksen laskun syyksi puolueen sisäistä tai sen henkilöidenkin osittaista hapuilua.

SDP (15,2%)  ja perussuomalaiset (15,1%) käyvät kovaa kisaa kolmanneksi suurimman puolueen paikasta rinta rinnan. Timo Soini pelkää, että persuista saattaa valua väkeä kepuun ja myös aatteellista linjaa vetävän Antti Rinteen joukkoihin.

Hyvät puolueet. Kauniiksi lopuksi MTV Uutisten politiikan toimitus haluaa muistaa teitä musiikillisin terveisin. Sävelissä on voimaa ja sanoituksissa piilee myös puolueen tämänhetkisen tilan ydin.

Soittolista vapaaseen käyttöön:

Keskusta hyräilköön Kari Tapion sävelin:

"Myrskyn jälkeen on poutasää. Vihdoin oon sen saanut ymmärtää. Myrskyn jälkeen nähdä saan. Auringon taas käyvän hehkumaan."

Kokoomukselle tietysti Cheekiä. Liekeissä -biisin sanat "tääl on bileet kaikki sileeks" ovat vaihtuneet mustempiin tunnelmiin.

"Aina jossitella voi. Ylpeys minut tähän toi. Kohti menestystä vaikka painaa, pitäis nainen ykköseks laittaa aina ja nyt tajuan sen -  unohdin olla parempi mies."

Demarien Antti Rinne kuunnelkoon J. Karjalaista:

"Liput liehuu ja ihmiset riehuu ja mä kaiken nään. Mä olen mies, jolle ei tapahdu mitään. Mä olen mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään."

Perussuomalaisten mielentilan tiivistää Frederik laulussaan Rensselit pykälään:

"Rensselit pykälään ja täysillä päin. Koskela Härmästä tässä on näin."

Rokrok. Sävel on vapaa. Tee oma soittolistasi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.