Kommentti: Patrik Laine yrittää sanoa jotain – pitäisikö meidän kuunnella?

Patrik Laine on lupaavin suomalainen maalitykki Teemu Selänteen jälkeen. Hehkutus uhkaa kuitenkin karata käsistä.

MM-kisoja seuraavat suomalaiset himoitsevat tällä hetkellä juttuja Laineesta, joka on noussut puolessa vuodessa lähestulkoon tamperelaisen ongelmanuoren maineesta koko kansan kultapojaksi. Ja niitä tarinoita tällä hetkellä tarjotaan, sillä ne ruokkivat ilmiötä. Eikä jääkiekosta syntyisi ilmiöitä, jos fanit eivät saisi sortua hehkutuksessaan ylilyönteihin.

"Laine saa joka tapauksessa mahdollisuuden näyttää taitonsa, lyödä läpi ja nousta NHL-supertähdeksi."

"Ovetshkinin jälkeen maailman paras laukaus! Ihan kuin Lemieux! Laine mukaan World Cupiin!"

Totuuden siementä paksulla pensselillä väritettynä. Eikä siinä mitään. Ongelma syntyy silloin, kun fanien lisäksi median – eli puolueettoman osapuolen – edustajat vauhtisokeutuvat ja lähtevät mukaan estottomaan hehkuun.

Kun 18-vuotias iskee MM-debyytissään tehot 2+1, on helppoa painaa kaasua sen sijaan, että nostaisikin jalkaa polkimelta.

Muutama fakta Patrik Laineesta: hänellä ei (ainakaan vielä) ole Ovetshkinin vertaista laukausta, hän ei (ainakaan vielä) ole läheskään yhtä hyvä kuin Lemieux, eikä häntä mitä suurimmalla todennäköisyydellä varata ykkösenä NHL:ään tänä kesänä – tapahtui MM-turnauksessa mitä tahansa.

Eikä sillä varausnumerolla ole mitään väliä! Laine voidaan varata ykkösenä, kakkosena, kolmosena tai ännäntenä. Hän saa silti yhtä hyvän mahdollisuuden näyttää taitonsa, lyödä läpi ja nousta NHL-supertähdeksi.

Paljon on riittänyt puhetta siitä, kuinka moni NHL-seura on nostanut Laineen listoillaan ykköseksi. Se on aivan se ja sama, vaikka 29/30 seuraa varaisi Laineen ensimmäisenä, sillä vain ja ainoastaan Toronto Maple Leafsin valinnalla on väliä. Ja heidän katseensa on lukittunut Auston Matthewsiin.

Yritetään myös huomata, että Laine on jatkuvasti sanonut haastatteluissa, ettei varausnumerolla ole merkitystä. Pitäisikö kaikkien alkaa pikkuhiljaa kuunnella? Pitäisikö ennemmin suunnata katseet isoon kuvaan? Siihen, että Jesse Puljujärven ja Olli Juolevin tukemana tulossa on suomalaisittain kaikkien aikojen varaustilaisuus?

No joo, pitäisi.

Lue myös:

    Uusimmat