Mainos

Kommentti: Nyt on järjestettävä ennenaikaiset vaalit - ja niille löydettävä tekijä

Maa elää nyt sellaista vaihetta, jota ei ole ennen nähty. Puheenjohtaja-pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) lähtö jättää hallituksen tuuliajolle - varsinkin jos/kun myös valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) joutuu jättämään paikkansa. Kaaoksesta on ehkä vain yksi tie ulos: uudet vaalit ensi syksynä. Mutta kokoomuksesta pitää löytää ensin niiden järjestäjä.

Jos joku on joskus sanonut, että suomalainen politiikkaa on tylsää, niin ne puheet voi nyt unohtaa.

Siitä voidaan keskustella, oliko Kataisen eroilmoitus yllätys vai ei - mutta poliittinen pommi se on joka tapauksessa. Kyseessä onkin sitten sen sortin pommi, että sirpalevaikutus ulottuu laajalle ja vastaavaa ei ole Suomessa ennen nähty.

Poikkeusaika vaatii poikkeukselliset keinot.

Ja poikkeukselliset ihmiset.

Lähtökohta on tietenkin se, että hallitus on täysin tuuliajolla. Kataisen lähtö on muutenkin rapistuneen hallituksen uskottavuuden menoa. Toinen päähallituspuolue SDP on sekaisin kuin kanalauma ja tappelee jo kasvot verellä keskenään. Jos jostakin syystä sellainen ihme tapahtuisi, että Jutta Urpilainen (sd.) voi jatkaa puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä, omat ovat jo repineet hänen uskottavuutensa jatkoa ajatellen pilalle. Jos noin puolet SDP:stä ei luota Urpilaiseen, miksi muut luottaisivat. Antti Rinteen (sd.) nousu Urpilaisen paikalle ei lisää luottamusta hallitukseen senkään vertaa. Vasemmistoliitto jätti hallituksen, EU-vaaleissa on ehdolla Alexander Stubb (kok.) ja Henna Virkkunen (kok.). Vihreät voi lähteä ydinvoimaratkaisun myötä.

Eli ketä jää jäljellä kantamaan vastuuta?

Aikuisten oikeasti: eipä juuri ketään.

Siksi yhä useampi poliittisella huipulla on kääntymässä ennenaikaisten vaalien kannattajaksi, sillä sekava poliittinen suma on saatava purettua. Taloustilanne on niin heikko, että aikaa odottaa vuoden päähän, ensi kevääseen, ei ole.

Pitäisi vain löytää kokoomukselle nyt sellainen puheenjohtaja-pääministeri, jolla on ns. munaa panna prosessi ennenaikaisista vaaleista vireille. Se on uuden kokoomuspomon tärkein tehtävä.

Istuvat kansanedustajat pelkäävät uusia vaaleja - tietenkin. SDP:ssäkin on kuitenkin niitä piirejä, että puolueen kannatuksen kannalta karvaan kalkin voi niellä jo syksyllä. Harva uskoo, että SDP:n kannatus lähtisi raketin lailla vuoden sisällä nousuun vaikka päällään seisoisi. Kolmikko kokoomus-keskusta-PS tuskin lyö vastaan, jos ajatus uusista vaaleista esitellään. Muilla ei ole väliä, jatkossa senkään vertaa.

Ennenaikaisia vaaleja esittää pääministeri eduskunnan puhemiestä ja eduskuntaryhmiä kuultuaan. Sanottakoon Eero Heinäluomasta (sd.) mitä tahansa, mutta hänen poliittista vainuansa ei kiistä kukaan ja tässä jos missä tulevalla SDP:n presidenttiehdokkaalla on paikka osoittaa valtiomiesmäisyyttä. Eli kyllä esitys ennenaikaisista vaaleista eduskunnan läpäisee.

Sitten palataan siihen tyyppiin, joka valitaan kokoomuksen johtoon ja pääministeriksi. Hänen pitäisi panna asia vireille. Se vaatii harvinaisen kovaa poliittista luupäätä.

Taistelu kokoomuksen puheenjohtajan paikasta alkoi heti.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kannattajineen (Ben Z. yms.) on tehnyt jo vuosia töitä päästäkseen Kataisen paikalle. Lauantaina joukkoon liittyi petetty Alexander Stubb (kok.). Stubbin piti saada komissaarin paikka, mutta nyt sen nappaakin ilmeisesti Katainen. Stubb ei halua puheenjohtajaksi, vaan pääministeriksi. Stubb oli lauantai-illan pettynein ihminen kokoomuksen eurovaalijuhlassa.

Ties minne tyrkyllä oleva Henna Virkkunen tyrkkyää itseään myös puheenjohtajaksi, mutta lähtölava ei riitä, kuten ei riitä ryhmäpuheenjohtaja Petteri Orpollakaan (kok.) eikä Finanssialan toimitusjohtajalla, entisellä europarlamentaarikolla Piia-Nora Kaupilla (kok.). Myös puoluesihteeri Taru Tujusen (kok.) nimi on mainittu.

Kisan jokeri voi kuitenkin olla Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies (kok.). Häkämies tuntee kokoomuksen kuin omat taskunsa oltuaan parin hallituksen ministerinä ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Häkämies on ollut Kataisen taustapiru koko hänen puheenjohtajakautensa ajan ja heilunut poliittisissa nyrkkitappeluissa niissä paikoissa, joihin puheenjohtaja ei ole uskaltanut vilkaistakaan. Lisäksi Häkämies on presidentti Sauli Niinistön kaveri. Ja Niinistö on sitten se, joka määrää niistä uusista vaaleista. Mielistelevää puheenjohtaja-ainesta Häkämiehessä ei ole pätkääkään, mutta pääministeriainesta saattaa olla.

Aikaa on siis reilut kaksi kuukautta. Kesäkuussa kokoomuksen puoluekokous valitsee maata johtamaan tyypin, jonka suurin tehtävä tulee olemaan ennenaikaisten vaalien esittäminen.

Sillä pääsee historiankirjoihin.

Sitä ei ole nimittäin kukaan koskaan tehnyt.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.