Mainos

KOMMENTTI: Harjoittelu sai miettimään – uudet pelastusliivit ostoslistalle

Merenkulun turvallisuuskoulutuskeskuksen isossa koulutusaltaassa saatiin helposti luotua melko todentuntuinen tilanne, jossa putosin pimeässä ja sateessa aallokkoiseen "mereen".

Vaikka veteen putoaminen ei tullut minulle yllätyksenä, pinnan alle painuminen nosti heti sykettä. Tuli olo, että nyt täytyy oikeasti ponnistella.

Niin sanotut paukkuliivit eivät täyttyneetkään vedessä automaattisesti vaan tarvitsivat veteen hypänneen pelastautumiskouluttajan "korjausta".

Harjoituksessa pelastusliivien reistailu ei pelästyttänyt, mutta en missään nimessä haluaisi miettiä liivien toimivuutta tositilanteessa kylmässä, myrskyävässä meressä. Päätin, että oman veneen pelastusliivipäivitys tapahtuu jo ennen jäiden sulamista.

Uiminen aallokossa pelastusliivit päälläkin vaati voimia - keinuvaan, liukkaaseen veneeseen kiipeämisestä puhumattakaan. Mietin, onnistuisiko veneeseen takaisin pääsy tositilanteessa hyväkuntoiseltakaan, jos on paniikki päällä, väsyttää ja keho on kylmän veden kangistama. 

Samaa pohdin, kun kokeilin heiluvaan pelastuslauttaan nousemista pienessä leikkimyrskyssä.

Nämä kokeilut eivät kuitenkaan lisänneet pelkoa vaan motivoivat harjoittelemaan ensi kesänä moneen kertaan omaan veneeseen nousemista vedestä.

Sitä odotellessa ei ole huono idea parantaa pelastautumiskykyä uimahallissa ja kuntosalilla. 

Artikkeli on osa MTV Uutisten 112-sarjaa, jossa korostetaan valmistautumista arjen vaaratilanteisiin. 112-päivä on valtakunnallinen teemapäivä, jota vietetään vietetään eri puolilla Suomea sekä kansainvälisesti joka vuosi helmikuun 11. päivänä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.