Mainos

Kommentti: Moni uskoi rahantekokoneeseen

Vielä vuosi sitten WinCapitan jäsenvärväys kävi kuumana. MTV3 uutisoi klubiin kohdistuvista epäilyistä ensimmäisenä tiedotusvälineenä jo syyskuun lopulla, mutta mediahuomio ei näyttänyt pysäyttävän verkoston laajenemista. Ihmiset antoivat yhä suurempia summia, jopa satojatuhansia euroja klubiin, johon ei ollut edes puhelinnumeroa. Osa jäsenistä kuvitteli todella sijoittavansa tuottoisaan valuuttakauppaan - osa ehkä aavisteli olevansa mukana pyramidihuijauksessa. Jälkimmäiset panivat toivonsa siihen, etteivät itse jää sille viimeiselle, maksavalle portaalle.

Nettikeskusteluissa WinCapita oli tuolloin kuuma peruna. Väittely valuuttakaupan mahdollisuuksista ja klubin epäilyttävistä piirteistä oli vilkasta. Asiaa selvittävät toimittajat saivat klubilaisilta yhteydenottoja, joiden sisältö oli usein julkaisukelvotonta. Klubiaktiivit toitottivat, että toimittaja joutuu vielä vastaamaan perättömistä syytöksistään oikeudessa.

Lopulta koitti maaliskuun seitsemäs päivä. Klubin nettisivut eivät enää auenneet. Sen jälkeen WinCapitan pyörittäjät aloittivat sitkeän viivytystaistelun, jota käytiin sekä nettikeskusteluissa että kylillä tuttujen kesken. Odottakaa vain, kyllä se vielä aukeaa! Selitykset katkoksen syystä vaihtuivat päivittäin, mutta vähitellen rikosilmoitusten määrä alkoi nousta. Ja jäsenten ahdinko. Omista "sijoituksista" ei välttämättä ollut kerrottu perheelle, toisilla WinCapitan oli määrä ratkaista jo ennestään kaoottinen rahatilanne.

Arvelin jo viime syksynä, että WinCapita tai oikeastaan silloinen WinClub nousee vielä laajempaan huomioon, mutta lopulliset mittasuhteet tulivat yllätyksenä. On yhä vaikea käsittää näin valtavan ihmisjoukon uskoneen, että tamperelainen Hannu olisi todella keksinyt sammon, rahantekokoneen. Minulta kysytään aina välillä, mistä tunnistaa verkostohuijauksen. Tässä pätee vanha talouden muistisääntö siitä, ettei ole olemassa ilmaisia lounaita. WinCapitan kohdalla sovellettava kysymys olisi ollut: "Miksi juuri minä? Miksi joku tuntematon tamperelainen haluaisi tehdä juuri minut rikkaaksi?"

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.