Mainos

Kommentti: Miksi Putinin KRP-merkinnästä ei kysytty Moskovassa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi aamun Huomenta Suomessa Moskovassa maanantaina pidettyä hänen ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin yhteistä tiedotustilaisuutta tavalla, joka ei täysin vastaa tapahtumien todellista kulkua, kirjoittaa MTV3 Uutisten Moskovan kirjeenvaihtaja Maarit Roiha.

Venäjän ulkoministeriö junaili tiedotustilaisuuden kulun niin, että suomalaismedia ei päässyt esittämään Venäjän presidentin Vladimir Putinin KRP:n listaukseen liittynyttä kysymystä. Tuomioja sanoi Huomenta Suomessa, että hän ei usko, että toimittajan kysymykset voidaan kieltää.

Joko ulkoministerillä on tiedotustilaisuuden kulkuun liittyneistä tapahtumista puutteelliset tiedot tai hyssyttely Venäjän suhteen sen kun jatkuu.

Tiedotustilaisuus pidettiin Tuomiojan ja Lavrovin noin tunnin kestäneiden keskusteluiden jälkeen, ja Venäjän ulkoministeriö vaati saada toimittajien kysymykset ja kysymysten esittäjät tietoonsa etukäteen. Venäjällä näin tehdään usein. Suomalaistoimittajille luvattiin yhteensä kaksi kysymystä ja venäläistoimittajille myöskin kaksi.

Sovimme paikalla olleiden suomalaiskollegoiden kanssa, että minä kysyn Euroopan unionin mahdollisesta pääsystä Arktisen neuvoston tarkkailijajäseneksi ja kollegani Putinin KRP-listauksesta. Se, että venäläiset eivät ilahtuneet Putin-kysymyksestä, kävi selväksi jo siinä vaiheessa, kun he saivat kysymykset tietoonsa. Meille sanottiin suoraan, että asiasta ei kannattaisi kysyä, mutta emme luopuneet kysymyksestä.

Venäjän ulkoministeriön edustaja teki annetuista kysymyksistä listan, johon kaikki kysymykset esittäjineen oli kirjattu ulkoministeriön sanelemaan esittämisjärjestykseen.

Tuomiojan mukaan kysymyksiä oli tiedotustilaisuudessa neljä. Todellisuudessa niitä olisi pitänyt olla viisi. Viides kysymys oli annettu paikalla olleelle libanonilaistoimittajalle. Kysymyksiä esitettiin loppujen lopuksi neljä, koska Venäjän ulkoministeriö ei pitänyt kiinni ennalta sovitusta vaan esti toisen suomalaiskysymyksen esittämisen.

Näin Venäjän ulkoministeriön laatiman kysymyspaperin vilaukselta etukäteen ja nappasin siitä itselleni valokuvan, koska koko käytäntö oli mielestäni sen verran outo. Kysymyksiä oli paperillakin todistettavasti viisi.

Arktisiin asioihin liittyvä kysymykseni oli laitettu listalla ensimmäiseksi. Toisena oli libanonilaistoimittajan kysymys. Sitä seurasi venäläisten lapsiasioihin liittynyt kysymys. Putin-kysymyksen olisi pitänyt olla tämän jälkeen eli neljäntenä. Kysymys kuitenkin sivuutettiin ja kysymysvuoro annettiin listalla suomalaiskysymyksen jälkeen olleelle Kremliä myötäilevälle Russia Today -tv-kanavalle.

Tuomioja totesi Huomenta Suomessa ajan olleen tiedotustilaisuudessa rajoitettu. Jos oli näin, siinä tapauksessa olisi ollut loogisinta jättää listan viimeinen kysymys esittämättä eikä hypätä sitä edeltäneen kysymyksen yli.

Ulkoministeri sanoi Huomenta Suomessa, että olisin voinut kysyä ykköskysymyksen kun kerta sain tiedotustilaisuudessa ensimmäisen puheenvuoron. Nyt kun tiedän, että sovittu ei Venäjän ulkoministeriön kanssa välttämättä pidä, voin jatkossa huoletta itsekin rikkoa tilaisuuden järjestäjän ja kollegoiden kanssa sovitun ja täräyttää kovimman kysymyksen heti kärkeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.