Mainos

Kommentti: Mikä ihmeen rikosseuraamusasiakas?

Oikeustalon mediahuoneessa oli aikaa, kun Aarnio-juttua puitiin tuntikausia suljetuin ovin. Aamupäivällä sähköpostiin tuli viesti rikosseuraamuslaitokselta uusista turvallisuuslinjauksista.

Mielenkiintoista, ajattelin ja ryhdyin selaamaan linjauksia.

Heti alussa yksi sana kiinnitti huomion: ”rikosseuraamusasiakas”.

Mikä ihmeen rikosseuraamusasiakas? Pari kollegaakaan ei ollut kuullut sanasta.

Uudissana kattaa paitsi vangit, myös esimerkiksi yhdyskuntapalvelua suorittavat eli yhdyskuntapalveluasiakkaat.

Rikosseuraamusasiakas on kuitenkin huono, jopa koomisen huono sana. Rikosseuraamuslaitoksen asiakkaat ovat rikollisia tai - hieman pehmennettynä - tuomittuja, rikoksentekijöitä tai lainrikkojia.

Rikosseuraamusasikkaiden majoituslaitos Riihimäen vankila.

Twitterissä nimitys herätti hilpeyttä. Vankikarkurit nimettiin ”rikosseuraamusasiakaskarkuriksi”, vankilat ”rikosseuraamusasiakaspalvelukeskuksiksi” ja elinkautisvangit ”avainasiakkaiksi”.

Facebookissa ehdotettiin putkan uudisnimeksi ”rikosseuraamusvastaanottokeskusta” ja samassa hengessä lainrikkojia voitaisiin kutsua kauniimmin ”yhteiskuntahaasteellisiksi”.

Mutta hieman vakavammin.

Asiakas liittyy kaupankäyntiin. Määritelmän mukaan asiakas on henkilö, joka ostaa tuotteen tai palvelun ja suorittaa sopimuksen mukaisen maksun.

Valitettavasti viranomaiset omivat asiakas-termin 1990-luvulla. Poliisikin ryhtyi puhumaan asiakkaista ja heitä on nyt niin päivähoidossa kuin sairaaloissa - kohta varmaan puolustusvoimistakin löytyy asevelvollisuusasiakkaita.

Asiakkuuden käsite ei sovellu tilanteisiin, jossa yhteiskunta käyttää pakkovaltaa. Siksi ei voi olla rikosseuraamusasiakkaita.

Toki sanahelinällä voi yrittää pehmentää vanginvartijoiden käsityksiä tai asennetta vangeista, mutta onnistumisen takeita ei ole. Varmemmin siinä saa laitoksen naurunalaiseksi.

Kidutuksen vastainen komitea CPT on huomauttanut Suomea vankiloiden vessattomista paljuselleistä jo 1990-luvun alusta alkaen. Mitä jos rikosseuraamuslaitos kantaisi todellista huolta vangeista ja laittaisi sellit viimein ihmisarvoiselle tasolle sen sijaan että pyöritellään kaunisteltuja sanoja?

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.