Kommentti: Kultasormi vaihtui keltanokkaan – SM-liiga-seuran päätöksellä voi olla dramaattisia vaikutuksia

Maalikooste: KalPa - SaiPa 4:36
SaiPa nappasi keskiviikkona kuudennen voittonsa Ville Hämäläisen johdolla – katso KalPa-SaiPa–ottelun maalit täältä.

Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa oleva Lappeenrannan SaiPa päätyi alkuviikosta kovaan ratkaisuun, kun vuoden kolmansien yt-neuvotteluiden seurauksena seura jatkoi kolmen valmentajansa ja urheilutoimenjohtaja Antti Tuomenoksan lomauttamista maaliskuun lopulle saakka. Etenkin Tuomenoksan puuttuminen voi tarkoittaa ongelmia tulevisuudessa.

Pelillisesti SaiPa ei näytä varsinaisia valmentajiaan juuri kaipaavan. Joukkue on Ville Hämäläisen johdolla parantanut juoksuaan ja noussut kilvoittelemaan pudotuspelipaikoista. 11 ottelusta Hämäläisen johdolla joukkue on voittanut kuusi.

Pelaajahankinnoista vastanneen Tuomenoksan puuttuminen rivistä voi aiheuttaa lappeenrantalaisseuralle pidempiaikaista huolta.

Tuomenoksa liittyi SaiPan toimiston vahvuuteen vuonna 2012. Siitä lähtien rajallisin resurssein operoivassa seurassa on saatu nauttia ulkomaalaispelaajista, jotka ovat nousseet SaiPassa tähtiluokkaan.

Kultasormeksikin tituleerattu Tuomenoksa on vuodesta toiseen löytänyt Lappeenrantaan uusi tähtiä paikkaamaan suurempiin ympyröihin siirtyneitä aiempia löytöjä.

Tietysti huteja on Tuomenoksallekin tullut., mutta SaiPan viime vuosien ulkomaalaisvahvistusten lista on joka tapauksessa vakuuttavaa luettavaa. Muun muassa David McIntyreChad Rau, Sam Lofquist, Cody Kunyk ja Tyler Morley ovat viime vuosina ponnistaneet kiekkotaivaan tähdiksi SaiPan kautta.

Palaako Tuomenoksa rooliinsa maaliskuun lopulla lähes viiden kuukauden lomautuksen jälkeen, siitä ei ole tietoa. Joka tapauksessa mies on sivussa, kun ensi kauden joukkueen rakentamisen pitäisi olla kuumimmillaan.

SaiPan ensi kauden joukkueen kasaaminen on nyt toimitusjohtaja Jussi Markkasen harteilla. Tuomenoksan löydöistä ei SaiPassa päästä ensi kaudella nauttimaan.

Entinen NHL-maalivahti Markkanen nousi SaiPan toimitusjohtajaksi yllättäen keväällä 2018. Marko Ek sai väistyä, kun pelaajauransa samana keväänä lopettanut Markkanen hyppäsi osin omistamansa kasvattajaseuransa johtoon.

Nyt koronavirus on pakottanut vielä kokemattoman Markkasen harteille lisää vastuuta.

Marraskuun lomautusten jälkeen toimitusjohtaja liittyi SaiPan valmennustiimiin avustamaan Hämäläistä. Samalla Markkasen vastuulle siirtyivät urheilutoimenjohtajan tehtävät eli joukkueen kokoaminen.

Kysyin Markkaselta, miten SaiPan joukkueen kasaaminen etenee Antti Tuomenoksan lomautuksen aikana.

Missä vaiheessa SaiPan ensi kauden joukkueen rakentaminen on?

– Pääkeskittyminen on siinä, että selviämme näistä vaikeuksista, mitä korona koko tälle liiketoiminnalle aiheuttaa. Samalla rakennamme tulevaisuutta. Uskomme, että tämä on vain väliaikainen tila, joka palautuu jossain kohdassa. Millä aikavälillä ja minkälaiset jäljet tämä jättää, se ratkaisee tulevaisuutta. Totta kai pitää katsoa koko ajan pidemmälle kuin muutaman kuukauden päähän. Katsotaan ensi vuoteen ja tulevaisuuteen. Ensin täytyy hoitaa se, että tulevaisuus on olemassa.

Tuomenoksaa on pidetty oivallisena pelaajien löytäjänä. Kuinka suuri vahinko hänen puuttumisensa on?

– Sitähän ei kukaan pysty arvioimaan etukäteen. Totta kai joudumme tekemään töitä pienemmällä porukalla, joudumme laittamaan toisten tehtäviä jäljelle jääneiden harteille. Kaikki toimenpiteet tähtäävät siihen, että yhtiö pysyy pystyssä ja toimintakuntoisena jatkossa.

Olet toimitusjohtajan töiden lisäksi osallistunut SaiPan valmentamiseen ja hoidat myös urheilujohtajan töitä. Miten tunnit riittävät päivässä?

– Se jää nähtäväksi. Pitää osata organisoida. Tehdä selkeästi tiettyjä asioita tietty aika. Se jääköön nähtäväksi tulevaisuudessa. Pääpaino on siinä, että keskitymme tähän hetkeen ja pyrimme huolehtimaan siitä, että selviämme näistä vaikeuksista.

Markkanen puhuu asiaa. Koronakriisin keskellä toimitusjohtajan keskeisin päämäärä on yhtiön tulevaisuuden varmistaminen. Siksi tulevan joukkueen rakentamiseen voi olla vaikea löytää aikaa. Kultasormille olisi käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat