Mainos

Kommentti: Kokoomuksen puheenjohtajapeli kuumenee - lopputulosta ei tiedä vielä kukaan

Alexander Stubb on suomalaisen politiikan rokkitähti, EU-vaalien äänikuningas, joka sähköistää tilaisuuden, jossa naamansa näyttää.

Samanlaista sutinaa ovat saaneet aiemmin aikaan vain suosituimmat presidenttiehdokkaat. Torikunkkuna kampoihin pistää vielä perussuomalaisten Timo Soini.

Kokoomuksen puheenjohtajakisassa Stubbin opetuslapset julistavat lukua 148 101. Lahteen matkaavat puoluekokousedustajat joutuvat nyt makustelemaan EU-vaalien henkilökohtaista tulosta. Stubbin suurin valtti tässä kisassa on juuri kansansuosio. Espoon ikiliikkuja vetoaa erityisesti naisiin ja nuorempiin ikäluokkiin. Juuri niihin liikkuviin äänestäjiin, joilla eduskuntavaaleissa kiskotaan tarvittavat prosenttiyksiköt suurimmaksi puolueeksi.

Tämä näkyi myös MTV Uutisten tuoreessa kyselyssä, jossa Stubb oli kansalaisten ylivoimainen suosikki kokoomuksen uudeksi puheenjohtajaksi ja Jyrki Kataisen seuraajaksi pätkäpääministeriksi.

Peli on tällä selvä saattaisi joku sanoa No, ei ole. Ei alkuunkaan.

Vanha totuus, joka on hyvä kerrata jälleen kerran. Kokoomuksen puheenjohtajan ja Suomen seuraavan pääministerin valitsevat noin 850 puoluekokousedustajaa vajaan kahden viikon päästä. Heidän lopullista suosikkiaan ei tiedä vielä kukaan. Kokoomuslaisten vaatimukset johtajalleen eivät välttämättä kohtaa kansalaisten aatosten kanssa. Puheenjohtajan valinta ei ole suomalaisessa politiikassa koskaan missi- tai mister-kisa.

Kokoomuksen puheenjohtajataistosta on tulossa tiukka. Se, joka väittää tietävänsä kuka valitaan, valehtelee.

Kisan yllätys piilee toisessa kierroksessa. Kaksi eniten ääniä saanutta kisaavat toisella kierroksella ja kolmanneksi jääneen äänet saattavat jakaantua ihan miten vain. Edes puolueen sisäpiirissä ei uskalleta tällä hetkellä veikkailla, kuka lähtee Lahdesta kultamitali kaulassa ja kuka kerää itselleen hävinneen äänet.

Sen voi sanoa, että Paula Risikko tulee tekemään kovan tuloksen. Hän ei ole mikään täyte- tai naisehdokas. Risikolla on mahdollisuuksia koko kisan voittoon siinä missä Stubbilla tai Jan Vapaavuorellakin.

Puheenjohtajakisa on sujunut tähän asti porvarillisen sopuisasti. Irtiottoja on nähty toistaiseksi vain vähän. Ehdokkaat ovat käyneet leppoisaa kampanjaa. Peli on kuumentunut kuitenkin jo tukijoukoissa. Tähän mennessä on jaettu vasta keltaisia kortteja.

Muutaman puoluekokouksen nähneenä yhdesta asiasta voi olla varma ja varoitan nyt Lahtea. Yökerhojen varastot täyteen skumppaa - se nimittäin maistuu kokoomuslaisille. Oli sitten hävinneiden tai voittajien leirissä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.