Kommentti: Kiitos pahan ilman linnuille

EU:n budjettihuippukokouksessa puhutaan muustakin kuin budjetista. Aivan varmasti sivutaan euroalueen velkakriisiä. Budjetista on vaikea painia ilman, että pohditaan edelleen jatkuvan velkakriisinyrkkeilyn tuloksia.

Budjettipaini on poliitikoille mannaa. Jokainen voi syöttää kotirintamalle mielin määrin pajunköyttä. Mikään taho ei rankaise, vaikka saavutetut ”voitot” olisivat täysin fiktiivisiä. ”Tappiot” saattavat tuntua vaaleissa, vaikka niissäkään ei olisi perää.

Velkakriisinyrkkeilyn kanssa on toisin.

Voittoja tai tappioita voidaan kyllä käydä kaupittelemassa vaalikarjalle, mutta oleellisinta on, miten kansainväliset sijoittajat reagoivat väitettyihin saavutuksiin. Juuri tästä syystä Brysselin pitkien puukkojen öissä viime vuosina saavutetut kriisin ”ratkaisut”, ovat kerta toisensa jälkeen näyttäneet naurettavilta.

Varmasti joku hyväkäs korottaa tälläkin kertaa Brysselissä äänensä muistuttaakseen, että ”velkakriisi on muuten ohi” ja että ”kaikki mälsät euroalueen hajoamista ennustaneet muka-asiantuntijat olivat väärässä”.

Meillä Suomessakin näitä ilon ja valon lähettiläitä riittää.

Älkää nielkö tätä palturia. Velkakriisi oli viime vuonna erittäin vakavassa jamassa ja EU-päättäjät olivat säälittävän voimattomia. Silloin oli täysin perusteltua ennustaa, ettei rahaliitto pysy kasassa. Itse en tällaista ennustetta tehnyt.

Väliin tuli Euroopan keskuspankki, jonka ilmoitus tarvittaessa rajoittamattomasta tuesta rauhoitti markkinat. Jos hajoamisen uhkaa ei olisi ollut, EKP ei olisi eviään räväyttänyt. Ratkaisu oli keskuspankille vaikea, mutta koska kysymys oli ääritilanteesta, valuutan vartijat toimivat.

Eli: oli hyvä, että pahan ilman linnut raakkuivat, kun tilanne oli kriittinen. Ja se oli. Ne, jotka nyt ilkkuvat vuoden takaisille synkille ennusteille, eivät itse pystyneet tekemään mitään ongelmien ratkaisemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat