Mainos

Kommentti: Julkista rahaa 25 000 euroa kuussa kokaiiniin

Julkisten vallan väärinkäyttöä esiintyy Suomessakin, mutta Espanjassa tämä kyseenalainen taiteenlaji on viety selvästi pidemmälle.

Arvioiden mukaan Etelä-Espanjan itsehallintoalueen Andalusian johtavat poliitikot olisivat kavaltaneet julkisia varoja noin 1200 miljoonan euron edestä. Syytteessä on yli 120 ihmistä.

Tapahtumavyyhti alkoi vuonna 2001, kun Manuel Chavesin johtama Andalusian aluehallinto aloitti vaikeuksissa olleiden yritysten tukiohjelman.

Hankkeeseen sijoitettiin satoja miljoonia, mutta poliisitutkinnassa on paljastunut, että iso osa rahallisesta tuesta suunnattiin ihmisille ja yrityksille, jotka eivät olleet tosiasiassa sen tarpeessa. Satojen miljoonien ohjelmasta tuli lopulta noin kymmeneksi vuodeksi poliitikkojen ja näiden suosimien tahojen yksityinen huvi.

Ehkä käsittämättömintä on ollut aluehallituksen entisen työministerin Francisco Javier Guerreron toiminta. Korruptioskandaalin pääepäiltyihin kuuluva Guerrero käytti autonkuljettajansa mukaan 25 000 euroa kuussa julkista rahaa juhlimiseen ja kokaiiniostoksiin sevillalaislähiö Las 3000 Viviendasista.

Lisäksi nykyisin vangittuna olevan Guerreron epäillään jakaneen lähipiirilleen (muun muassa anopilleen) laitonta rahaa.

Mikä merkitys korruptiovyyhdillä sitten on muun muassa suomalaismatkailijoiden suosimalle Andalusialle?

Väärinkäytöksiä on tutkittu vuodesta 2009 lähtien, mutta oikeusprosessi tuntuu olevan kunnolla käynnissä vasta nyt.

Jo tässä vaiheessa on selvää, että iso osa kavalletuista rahoista on haihtunut ilmaan. 20 minutos -lehden mukaan Andalusian aluehallitus on saanut toistaiseksi takaisin vain viisi miljoonaa.

Poliitikkojen toiminta ei anna erityisen positiivista viestiä työttömille espanjalaisnuorille, jotka ovat talouslaman suurimmat kärsijät. "Kaikin keinoin huipulle" on pitkään ollut espanjalaispolitiikassa turhankin yleinen motto.

Perhekeskeisen kulttuurin parhaat puolet ovat kääntyneet itseään vastaan, kun päättäjät ovat sijoittaneet yhteiskunnallisen hyödyn sijasta omaan ja lähipiirinsä viihtyvyyteen. Aikoinaan jet set -elämä ja lukuisat copat varmasti maistuivat, mutta nyt bileiden lopputuloksesta kärsivät kaikki.

Lähteet: El País, 20 minutos, El Mundo

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.