Mainos

KOMMENTTI: Joko Sipilä karkasi?

Politiikan kannatusluvuissa ovat menossa varsinaiset hulinaviikot. 

Vaaleja suunnittelevissa toimituksissa asennoiduttiin vielä alkusyksystä taistelupareihin, jotka muodostivat keskusta ja kokoomus sekä perussuomalaiset ja SDP.

Tilanne on kuitenkin muuttunut ja dramaattisesti. Keskustan Juha Sipilä loikkii nyt omilla metriluvuillaan (HS 24.5% ja Yle 26,7%). Keskusta on riuhtaissut liki 10 prosenttiyksikön eron kokoomukseen Ylen julkaisemassa mielipidemittauksessa. Triathlonisti Alexander Stubb (17,3%) saa myös vilkuilla taakseen, koska SDP:n Antti Rinne joukkoineen hengittää jo niskaan (16,1%). Esimerkiksi Ylen Vaalien välissä keskustelussa Rinteen esiintyminen oli rauhoittunut ja puheenjohtaja pystyi käyttämään saamansa puheajan maksimaalisesti hyödykseen.

Kokoomus yrittää pitää julkisivunsa pystyssä ja kellokkaat vakuuttavat, että pääministeri vääntää itsensä vaaliasentoon joulun jälkeen. Eduskunnan kuppilassa lounastanut Stubb ei halunnut kommentoida uusia lukuja mitenkään, koska näin ei ole ollut tapana ja kommentit irtoavat vasta 19.4. illalla. Mutta on aivan päivän selvää, ettei puolueen johto voi katsoa tilannetta kylmänä ja ilman suunnitelmaa, miten tappiokierre saadaan katkaistua.

Tässä paniikkinappi, jota saa painaa.

Kulisseissa kokoomuslaiset pohtivat, miten suomalaisille syötetään ajatus siitä, että Sipilän valinnalla riesaksi tuleekin tunkkainen kepu eli esimerkiksi Väyrynen, Kääriäinen, Juhantalo ja Pekkarinen. Samaa ajatusta hellii myös Timo Soini. Näillä mielikuvaeväillä ei kyllä vaaleja voiteta.

Entä sitten keskusta? Juha Sipilällä on nyt täysi työ pitää omat joukkonsa rauhallisina – ministeripaikkoja ei kannata ruveta vielä jakamaan. Tosin keskustan etumatka on niin suuri, että Juha Sipilää kohdellaan jo ikään kuin seuraavana pääministerinä. Sipilä on onnistuttu pitämään ulkona politiikan pahimmista mutapaineista, mutta on selvää, että vastustajat hyökkäävät kovempaa vaalien lähestyessä. Silloin hiljaisuuden taktiikan eli kun sanoo vähän ei tee virheitä -tyylin täytyy muuttua.

Poliittiset spekulantit nostavat uusimmasta gallup-tuloksesta esiin myös sen, että näillä luvuilla porvarihallitus saattaa jäädä lähtöruutuunsa. Ilmassa on punamullan hajua - hallituspohja jota myös keskustan kenttäväki suosisi.

Peruspomo Soini ei voi olla tyytyväinen lukuihin (14,3%). Puolueessa haarukoidaan nyt arvotutkimuksia ja kenttänenää yhdistellen vaaliteemoja, joilla kansan syviä rivejä saadaan heräteltyä. Sellaisiksi käyvät pinseteillä poimitut kohuaiheet, kuten homoliitot, EU-tuet, kehitysyhteistyörahat ja maahanmuuton kustannukset. Soini on hakenut vauhtia Yhdysvaltain republikaanien vaalitaistelusta, joilla selkeitä teemoja junnaamalla saatiin hyvä tulos. Riittääkö Soinin kunto ja vetovoima sellaiseen tulokseen, jolla hallitusovet avautuvat? Kannattajat ovat kuin Soini yhä useammin eduskuntasalissa - katsomossa.

Puolueiden toivo lepää yhdessä luvussa. Ylen mittauksessa puoluekantansa kertoi vajaat 60 prosenttia vastaajista eli vähemmän kuin lokakuussa. Epätietoisia on siis paljon ja huhtikuuhun mennessä puolueiden järjestyksessä voi tapahtua vielä suuria muutoksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.