Kommentti: Hallitus taipui kolmikantaan!

Keskusjärjestöt sopivat hyvässä järjestyksessä palkkasopimuksen vuoden jatkosta.

Tämä sen jälkeen, kun uusi hallitus perui työttömyysturvaleikkauksensa. Nyt maassa on työrauha ja kaikki hyvin ehkäpä syksyyn 2016 saakka.

Niin, ehkä? Edessä on tämä yhteiskuntasopimusneuvottelu. Ilman sopua työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta koko yhteiskuntasopimuksen olisi voinut unohtaa. Sen sijaan syksyllä olisi käyty liittoneuvotteluita noin 300:sta palkkasopimuksesta.

Yhteiskuntasopimuksesta tiedetään sen verran, että hallituksen esityksen keskusjärjestöille pitäisi valmistua heinäkuun loppuun mennessä. Sisällöstä tiedetään sen verran, että ainakin työssäkäyvien työaikaa yritetään jatkaa noin 40:een työtuntiin viikossa. Eli "pekkaspäivät" pois. Mistä porkkana palkansaajille?

Kokemuksesta voi sanoa myös sen, että jos hallitus aikoo todella tehdä yhteiskuntasopimuksen, niin jo ehdotuksen valmisteluvaiheessa olisi syytä pitää yhteyttä järjestöihin. Aikataulutuskin on vielä levällään. Pääministeri Juha Sipilän mukaan syksyyn mennessä pitäisi saavuttaa periaatteellinen yksimielisyys yhteiskuntasopimuksesta, ja liitot sitten ensi vuonna neuvottelevat sovitut asiat sopimuksiinsa. Onko tässä periaatesopimuksessa sitten kuinka tarkasti ja yksityiskohtaisesti eriteltynä sovitut asiat, vai onko se enemmän yhteinen tahdonilmaus?

Palkansaajajärjestöissä olisi halua siirtää koko yhteiskuntasopimusneuvottelu ensi vuodelle. Syksyllä 2016 olisi sitten päällekkäin yhteiskuntasopimusneuvottelu ja palkkaneuvottelu, eli tehtäisiin tuollaista vähän normaaliakin laajempaa tulopoliittista kokonaisratkaisua. Työnantajille se olisi kauhistus, ja EK on jo ilmoittanut, että sen jäsenliitot valmistautuvat liittokohtaisiin neuvotteluihin.

Mutta neuvottelukutsu ja esitys hallitukselta varmaan tämän kesän aikana tulevat. Neuvottelusta tuskin kukaan kieltäytyy.

Yhteiskuntasopimus on kuitenkin tavalla tai toisella auki seuraavat puolitoista vuotta. Se tarkoittaa, että lähes jokainen hallituksen tekemä päätös tänä aikana vaikuttaa jonkun mielestä tavalla tai toisella yhteiskuntasopimukseen.

Uuden hallituksen ohjelmassa ei mainita kertaakaan sanaa "kolmikanta". Nyt näyttää siltä, että kaikki hallituksen toimet lähiaikoina elävät tavalla tai toisella kolmikannassa.


Lue myös:

    Uusimmat