Kommentti: Emmekö ole vieläkään oppineet? Sairaalapäivystyksen antisankarit osoittivat, kuinka koronasta ei välitetä

Vaikka ensimmäisenä koronakeväänä maskin hyödyistä käytiin kaikenlaista kädenvääntöä, olen ollut siinä uskossa, että jonkinlainen konsensus naamaräteiksikin kutsutuista vempaimista on jo saavutettu. Taidan kuitenkin olla väärässä, epäilee MTV Uutisten digisuunnittelija Terhi Romo.   

Olen kyllä jo aiemmin huomannut maskivastaisten silmittömät hyökkäykset eri sosiaalisen median alustoilla, joita olemme onneksi onnistuneesti taklanneet MTV Uutisissa

Tätä öyhötystä huolestuttavampaa oli kuitenkin näky, jonka kohtasin koronasaattajana sairaalan päivystyksessä.     

Kaikki potilaat yhdessä koossa  

Olen aiemmin kirjoittanut avoimesti sairastuneeni koronaan, ja vielä sen pirulliseen mutaatioon. Valitettavasti kävi niin, että ketju ei katkennut minuun. 

Jos itse pääsin helpolla, avopuolisoni ei selvinnyt ilman lääkärikäyntiä. Koska minä olin oireeton ja vapautunut eristyksestä, lähdin saattajaksi päivystykseen.

Päästessämme sairaalan parkkipaikalle jätin puolisoni autoon odottamaan. Itse lähdin selvittämään, millaiseen eristysputkeen koronapotilaat ohjataan.

Hämmennys oli suuri, kun kävi ilmi, että kyseessä on sama eteisaula kuin muillakin päivystyksessä asioivilla. Noudatin käskyä ja saatoin tuplamaskilla varustetun koronapotilaan muiden jonottajien keskelle.  

Odotusaulaepisodia suurempi hämmennys liittyy kuitenkin siihen, miten huolimattomasti potilaat käyttivät maskeja paikassa, jossa minun päättelykykyni mukaan on hyvin paljon potentiaalisia viruksen kantajia.  

Korona-ajan antisankarit  

Jouduimme aluksi odottamaan vuoroamme tuossa pienessä aulassa, jossa oli selvästi palvelupolun tiivein tunnelma.  

Jo ensimmäisten minuuttien aikana meillä oli täysi työ väistellä maskit leuan alle vetänyttä mummoa, joka viittasi kintaalla turvaväleille lähestyessään kovassa kuumeessa hourailevaa puolisoani. Onnistuimme kuitenkin karkaamaan rollaattorilla viipottavalta maskin väärinkäyttäjältä.      

Samalla kun välttelimme selvästi itsetuhoista mummoa, syvemmältä sairaalan syövereistä lähestyi seuraava vastus – tupakoiva mies. Sätkä keskellä suuta vaappuva mies kulki mummon tapaan maski leuan alle vedettynä. 

Mies kuitenkin lisäsi kierroksia yskimällä äänekkäästi keskellä aulaa. Ohjeet hihaan yskimisestä hän oli unohtanut aika päiviä sitten.

Ei kahta ilman kolmatta 

Jos äskeiset esimerkit edustivat uudenlaista maskimuotia, kolmas herrasmies kuului perinteisempiin koronavähättelijöihin.  

Miksi nyt koronatesteihin menisi, jos on yskää ja kuumetta? Parempi mennä päivystykseen vääntämään hoitohenkilökunnan kanssa siitä, kannattaako testeihin mennä vai ei. 

Viisi minuuttia päivystyksessä ja kolme antisankaria herättivät kysymyksen siitä, että suhtaudutaanko koronaan edelleen liian kevyesti. Mielestäni viime vuosi on opettanut, että ei pitäisi.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja