Mainos

Kommentti: EKP toimii, EKP pettää?

EKP:n neuvoston tämänpäiväiseen kokoukseen oli ladattu paljon odotuksia.

Pääjohtaja Mario Draghi vihjaili pitkin syksyä uusista toimenpiteistä. Sellaisia myös tuli; pankkien yliyön talletuskorkoa nostettiin hiukan ja pankki jatkaa myös arvopapereiden osto-ohjelmaa aina maaliskuulle 2017 saakka - puoli vuotta suunniteltua pidempään. "Ja tarvittaessa senkin jälkeen", kuten pääjohtaja tiedotustilaisuudessa sanoi.

Markkinat oli ladattu suurilla odotuksilla. Arvopapereiden osto-ohjelman jatkon lisäksi odotettiin myös kuukausittaisen ostomäärän kasvua, nykyisestä 60 miljardista 70 - 80 miljardiin. Sen puuttuminen toi suuren pettymyksen ja pörssit sukelsivat iltapäivällä jo kesken tiedotustilaisuuden.

Asiasta ei kuitenkaan olla yksimielisiä. Saksasta kuului jo kommentteja, että minkäänlaiseen lisäelvytykseen ei ole nyt tarvetta. EKP:n talouslukujen mukaan euroalueella ei juuri nyt ole minkäänlaista inflaatiota, ja inflaatio nousisi siedettävälle ja turvalliselle tasolle vasta vuonna 2007.

EKP teki kuitenkin tänään päätöksen. Pankin neuvostolla oli kokous, jossa tehdään päätöksiä.

Tällaisessa kokouksessa vaihdetaan mielipiteitä, joskus omiakin, mutta kokoushuoneesta ei koskaan tulla ulos, ennen kuin jonkinlainen päätös on tehty.

Jostain syystä tämä asia tuntui tänään merkitykselliseltä, kun on alkuviikon seurannut suomalaista päätöksentekoa.

Sopisiko periaatteeksi myös hallituksen päätösistuntoihin tai vaikkapa keskusjärjestöjen neuvoteluihin?

2:02

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.