Mainos

Kommentti: Ei hetkauta meitä, sanoo hallitus Venäjä-pakotteista

EU arvioi, että talouspakotteet vaikuttavat Venäjän kansantalouteen viisi prosenttia. Valtiovarainministeriö, valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ja pääministeri Alexander Stubb (kok.) tuntuvat olevan kuitenkin sillä linjalla, että Suomeen tämä ei vaikuta. Ehkäpä herroihin ja hallitukseen vaikuttaakin enemmän tulossa oleva vaalivuosi ja se, ettei positiivisia ennusteita uskalleta muuttaa ettei lisäsäästöjä tarvitse tehdä?

Valtiovarainministeriö aloitti ensi vuoden budjettiesityksen pohjan valmistelun Königstedtin kartanossa Vantaalla.

Suomessa moni yrittäjä odottaa naama kalpeana Venäjän mahdollisia vastatoimia sen saamille EU:n ja USA:n pakotteille. Yksi kauhukuva on jo Finnairin edessä: Venäjä uhkailee eurooppalaisia lentoyhtiöitä Siperian ilmatilan sulkemisella. Teknologiateollisuus on puolestaan kauhistellut, että tilanne oli Venäjän osalta paha jo ennen pakotteita. Nyt kun venäläisyhtiöiden rahanhankinta ja rahaliikenne halvaantuu, tilanne pahenee tietenkin entisestään ja on myrkkyä suomalaisille vientiyrityksille. Valio pelkää Oltermanninsa puolesta ja matkailuyrittäjät ja kauppa turismin hiipumisesta. Jne.

Mitä tekee Suomen valtiovarainministeriö?

No, ilmoittaa Antti Rinteen suulla, että se ei valmistaudu Venäjän tilanteen aiheuttamiin vaikutuksiin mitenkään. Kesäkuun ennuste, jonka mukaan talous kasvaa tänä vuonna 0,2 ja  ensi vuonna 1, 4 prosenttia, on kuulemma yhä voimassa.

Vai niin.

Tilannetta seurataan, mutta laskelmia on vaikea tehdä.

Tekisi mieli kysyä, että eikö kesäkuun ennusteita uskalleta muuttaa, koska se tarkoittaisi sitä, että säästöjä pitää tehdä suunniteltua paljon enemmän - vaalivuonna.

Suoraan sanottuna: olisi tulevan vuoden haasteet rehellisemminkin sanoa. Kannattaisi todeta, ettei hyvältä näytä. Se ei ole hallituksella todellakaan vielä mikään jättimeriitti, että lisävelanotto saadaan tiputettua seitsemästä noin neljään miljardiin.

Rinne liittyi näkemyksellään pääministeri Alexander Stubbin seuraan. Stubb oli viikko sitten sitä mieltä, ettei pakotteilla ja niiden seurauksilla ole Suomeen suuriakaan vaikutuksia.

Talousasiantuntijat tuntuvat olevan toista mieltä.

Lomalta torstaina palaava Stubb järjestää huomenna tiedotustilaisuuden, jossa kuullaan pääministerin päivitetty kanta pakotteisiin ja niiden seurauksiin. Talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) on kutsunut talousvaliokunnan koolle torstaiksi pohtimaan pakotteita. Sinne pääministeri ei ehdi - tosin eipä ole virallisesti kutsuttukaan.

Mutta oudolta tuntuu, että hallitus viestii, ettei tässä mitään kummempaa.

Presidentti Sauli Niinistö tuntuu olevan piirun verran varovaisempi. Maakuntamatkallaan Heinolassa viime perjantaina presidentti kehotti varautumaan vastapakotteiden osalta myös yllätyksiin ja sanoi, että pakotetilanne kirpaisee myös Suomea - joskin siitä selvitään.

Mutta hallitukselle yksi viisas neuvo: ei kannata luvata kansalle ruusutarhaa, jos synkät pilvet kiertelevät ympärillä.

Ei, vaikka edessä onkin vaalivuosi.

Rehellisyys maan perii, totesi joku, ammoin unohdettu, vanha viisas joskus - silloin kun sellaisia puheita arvostettiin.

No, viisastumiseen on aikaa muutama viikko: budjettiriihi käynnistyy 28. elokuuta.

 

 

 

 

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.