Kommentti: Eduskuntaa odottaa tiukka mutta hulvaton syksy

Huomenna se sitten alkaa: eduskunnan syysistuntokausi. Jippii! Odotettavissa: vaaliriehaa mustien pilvien alla.

Eduskunta aloittaa siis huomenna kuuntelemalla pääministerin ilmoituksen Ukrainan tilanteesta.

Kun kansainvälisen tilanteen vakavuus yhdistetään edessä oleviin ultravaikeisiin taloushaasteisiin, luulisi että eduskuntaan kokoontuu pitkille vaalivaltiopäiville otsa kurtussa kulkevia huolestuneita valtiopäivämiehiä.

Hiukan epäilyttää.

Tulevat vaalit vievät edustajia menneessään, joten syksyn ja talven aikana eduskunnassa saatetaan nähdä mitä oudoimpia politiikan sirkustemppuja, joiden sisältöä politiikan toimittajan mielikuvitus ei näin alkusyksystä riitä kaikilta osin edes ennakoimaan. Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Timo Soini (ps.) näytti jo tältä osin ns. perseenmerkit.

Mutta sekin, mikä on ennakoitavissa, riittää enemmän kuin tarpeeksi poliittiseen parranpärinään.

Aloitetaan välikysymyksistä. Niitä on luvassa jo kaksi ja lisää tulee pomminvarmasti. Keskusta ja Vasemmistoliitto jättävät välikysymyksen eriarvoistumisesta ja pienitulosten toimeentulosta, perussuomalaiset poliisien rahoista. Persujen välikysymykseltä meni osittain pohja pois jo viime viikon budjettiriihessä, kun hallitus turvasi poliisin rahoitusta. On hiukan hankalaa vaatia jotakin, joka on jo saatu.

Eriarvoistuminen ja köyhyys eivät poistu muutamassa viikossa mihinkään, joten siltä osin puhetta riittää. Kaiken lisäksi vastaajan paikalle joutunee tuore sosiaali- ja terveysministeriLaura Räty (kok.), jonka porvarimaailmankuvaan ei mahdu, että Suomessa on muutama satatuhatta lapsiperhettä, jota eivät tienaakaan yli 2 100 euroa kuukaudessa.

Räty tulee olemaan valokeilassa myös toverinsa Lasse Männistön (kok.) kanssa tekemän puliveivauksen takia. Kuvion mukaan Männistö lähtee sijaistamaan Rätyä Helsingin apulaiskaupunginjohtajana, jotta Räty pääsee varamiespaikalta eduskuntaan. Järjestelyssä kummallekin kilahtaisi reipas palkankorotus.

Puhemies Eero Heinäluoman (sd.) mukaan Männistön vapautus eduskunnasta ei tule olemaan läpihuutojuttu, sillä kyseessä on ennakkotapaus. Koskaan ennen vapautusta ei ole haettu vt-tehtäviä varten, ja Männistön valtiomieskokemus on lyhyt, huikeat kolme vuotta. Keskusta muistaa, miten vaikeaksi tehtiin Esko Ahon (kesk.) taannoinen lähtö Harvardiin eivätkä perussuomalaisetkaan tule järjestelyä hyväksymään, sillä kansalaiset eli äänestäjät eivät totaalisen pyrkyrimäistä, ylimielistä ja tympeää touhua hyvällä katso.

Kokoomus tuskin on mielissään, että asia tulee olemaan julkisuudessa pitkään - ja kävelee myös vaaleissa vastaan.

Eniten hallitukseen vaikuttaa eteen tuleva ydinvoimapäätös, jonka myötä vihreät saattavat lähteä oppositioon. Sen myös hallituksen taakse jäisi enää 101 kansanedustajaa, mikä tarkoittaisi, että kaikki eduskunnan päätökset menisivät kiikun kaakun.

Suoranaisena kaiken päällä lepää rakenneuudistusmörkö. Sote- ja kuntauudistukset ovat levällään ja hallituksen voimattomuus on silminnähtävää. Valtiovarainministeriöstä eläköitynyt ex-valtiosihteeri Raimo Sailas arvioi Ilta-Sanomissa hallituksen epäonnistuneen budjettiriihessä täydellisesti ja rakenneuudistuksissa ”ei ole tapahtunut mitään”.

Ei paljon mairittele.

Lisäksi on odotettavissa hirmuinen huuto, kun eduskunta päättää tasa-arvoisesta avioliittolaista kansalaisaloitteen pohjalta. EU-parlamenttiin valittujen kansaedustajien tilalle nousi uusia avioliittolain vastustajia, joten hankkeen läpimenosta ei ole mitään varmuutta. Se ennakoi - kuten aina näissä asioissa - liberaalien ja konservatiivien raakaa yhteenottoa, jonka vaalikiima kuumentaa ennestään.

Ihme ennustaja ei tarvitse olla, kun sanoo, että syksyn mittaan myös päähallituspuolueet ovat toistensa niskavilloissa.

Kaiken myötä puntarissa on koko ajan myös pääministeriAlexander Stubbin (kok.) johtajuus, josta ei ole vielä lopullisia takeita.

Jos etujärjestöt eivät saa eläkeratkaisua aikaan, Stubb on uhannut, että hallitus tekee itse tarvittavat päätökset.

Näkisipä vaan.

Ja mustia pilviä on kaikkialla, kuten runollisesti voisi lopettaa.

 

Timo Haapala

Lue myös:

    Uusimmat