Mainos

Kommentti: Aarnio ja viisi outoa seikkaa

Viime viikolla julkitulleet tiedot antavat kummallisen kuvan huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion toimista, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Kommentin voi lukea Sipilän Elinkautinen -blogista tai tästä alta.

Viimeisen vuoden aikana olen usein kuullut kysymyksen: ”Onko Aarnio todella roisto?”

Kysymys tietysti paljastaa ytimen. On vaikea uskoa, että Suomessa poliisi voisi olla niin syvällä järjestäytyneessä rikollisuudessa kuin epäilyt ovat antaneet ymmärtää.

Kysymykseen vastaaminen on ollut sinänsä helppoa: ”En tiedä, mutta nämä rikosepäilyt ovat todella vakavia.”

Kun tällä viikolla seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyvät esitutkintapöytäkirjat tulivat julkisiksi, asiaa voi tarkastella hieman paremmin.

Aarnion toiminnassa on esitutkinnan perusteella hyvin erikoisia piirteitä. Tässä niistä viisi:

1) Käteinen

Pöytäkirjojen mukaan Aarnio on käyttänyt alkuperältään selittämätöntä käteistä vuodesta 2009 kaikkiaan 450 000 euroa. Aarnion nettopalkka on ollut reilut 3 000 euroa kuukaudessa. Miten ihmeessä Aarniolla on ollut näin paljon rahaa ja miksi käteistä?

2) Oudot lainat

Kuulustelujen mukaan Aarnio on lainannut käteistä rahaa monelle taholle, muttei halua tai osaa nimetä heitä. Lainoja on otettu myös tuntemattomaksi jääviltä henkilöiltä.

3) Kuulusteluvastaukset

Trevoc-kuulusteluissa Aarnio vastasi satoja kertoja kysymyksiin ”en tiedä”, ”en muista” tai ”en pysty sanomaan”.

Kenelläkään ei ole velvollisuutta selvittää omia rikosepäilyjään, mutta tuollaisia vastauksia olen lukenut sadoista esitutkintapöytäkirjoista viimeisen noin 25 vuoden aikana. Vain ”en kommentoi” vastaus jäi puuttumaan.

Kuulustelut antavat vaikutelman, ettei Aarnio oikein muista tai ei halua vastata kysymyksiin Trevocin omistuksesta, muttei etenkään rahankäytöstään.

4) Muiden kertomukset

Eri syytettyjen kertomukset kuulusteluissa ovat ristiriitaisia Aarnion kertomaan verrattuna. Kanssasyytetty pitää Aarniota jopa "kusettajana". Lisäksi Aarnio antaa kuulusteluissa kuvan, ettei oikein ymmärrä lakiasioita, mutta kuitenkin käsittelee niitä tekstiviesteissä.

Kuulustelut herättävät Aarnion toiminnasta kaikkiensa enemmän kysymyksiä kuin antavat vastauksia.

5) Rahakätköt

Aarnion omakotitalotyömaalta - jota oli esitutkinnan mukaan rahoitettu selittämättömillä 200 000 euron käteismaksuilla - löytyi kukkapenkin kupeesta maahankaivettuna 65 000 euroa käteistä. Torstaina julkiseksi tulleen esitutkinnan mukaan Aarnio pyysi marraskuussa 2013 vangitsemisensa jälkeen alaistaan järjestämään, että juuri sille alueelle levitetään multaa ja haketta, jotteivat kasvit pakkasessa jäädy.

Näin tapahtuikin.

Aarniolla oli käytössään muutama autotalli, jossa oli monenmoista tavaraa. Videokasetin sisältä löytyy kaksi viidensadan euron seteliä ja tietokoneilta Trevocin asiakirjoja sekä puhelimia - yksi mm. lasketteluhanskan sisältä.

Näille kaikille yksittäisille asioille varmasti löytyy selityksiä, mutta yhteenlaskettuna nuo antavat kummallisen kuvan huumepoliisin päällikön toiminnasta.

Ja sitten tuli torstai.

Valtakunnansyyttäjän virasto kertoi, että Aarnio saa syytteet kuudesta törkeästä huumerikoksesta. Hänelle vaaditaan niistä kovinta mahdollista huumetuomiota eli 13 vuotta vankeutta.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan Aarnio järjesteli yhteyksiä ja huumeiden salakuljetusta. Selvää on, että syyttäjien käsityksen mukaan Aarnion selittämättömät rahat ovat peräisin näistä noin tuhannesta hasiskilosta. Syyttäjän laskelmien mukaan hyöty on ollut noin 1,5 miljoonaa euroa.

Tämän jutun esitutkinta on vielä salainen, joten yksityiskohtia pitää odottaa toukokuuhun.

Mitään klassista ”savuavaa asetta” huumenäytössä ei ole, vaan se koostuu apulaisvaltakunnansyyttäjän mukaan puhelintiedoista, kuulusteluista ja asiakirjoista. Näin on pitkälti Trevoc-haarassakin.

Kaiken tämän summana vastausta pitää muuttaa.

Jos joku nyt kysyy onko Aarnio roisto, niin vastaan: ”En tiedä, mutta erittäin oudolta ja epäilyttävältä hänen toimintansa nykytiedon valossa vaikuttaa.”


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.