KOMMENTTI: 7 estettä, jotka voivat kaataa Fennovoiman

Fennovoima läpäisi toistamiseen eduskunnan äänestyksen, mutta Pyhäjoen ydinvoimalan tiellä on vielä monta estettä. Tässä niistä seitsemän.

1) Rosatom rahoittaa Hanhikiven ydinvoimalaa Venäjän valtion vahvalla tuella. Kun EU:n ja USA:n pakotteet hyydyttävät Venäjän pankkimaailmaa, isoon rooliin ydinvoimahankkeessa nousee valtion hyvinvointirahasto. Jos pahoinvointi Venäjällä lisääntyy, miten käy hyvinvointirahaston?

2) EU-pakotteet voivat kiristyä, mikäli Vladimir Putin jatkaa valloitusretkeään. Huonot suhteet heijastuvat yhä enemmän myös yhteisiin energiahankkeisiin, esimerkiksi etelän kaasuputki South Stream on pantu jäihin. Jos ydinvoima uhkaa joutua pakotelistalle, mitä tekee Suomen hallitus. Voiko Suomen energiahuollon tärkeä kulmakivi, Hanhikivi, kaatua yhteen pakotepäätökseen?

3) Taantuma jatkuu, samoin Suomen teollisuuden siirtyminen halvempiin maihin. Sähkön hinta pysyy niin alhaalla, että ydinvoiman rakentaminen ei ole kannattava sijoitus. Sähkön kulutusennusteet menevät metsään, jos talouskasvu ei palaudu yli parin prosentin lukuihin.

4) EU:n energiapolitiikka epäonnistuu lopullisesti ja Eurooppaan ei kannata rakentaa mitään ilman veronmaksajien tukea. Syntyy tukihimmeli, jossa ensin rakennetaan sähkönkuluttajien ja veronmaksajien rahoilla uusiutuvaa energiaa, ja sen jälkeen joudutaan tukemaan vielä perusenergiankin rakentamista.

5) Turvallisuusvaatimusten kiristyminen nostaa ydinvoimalan rakentamiskustannuksia. Fennovoiman hintalapuksi on arvioitu noin 6 miljardia euroa. Hanhikivi on täysin uusi rakennuspaikka ydinvoimalalle - neitseellinen maaperä voi vaikuttaa hintaan ja aikatauluihin.

6) Fennovoimalla on vielä ratkaisematta ydinjätteen loppusijoitus. Fortumin mukaantulo todennäköisesti helpottaa neuvotteluja Posivan kanssa, joka rakentaa ydinjäteluolaa Olkiluotoon. Mutta jos Olkiluodon onkaloihin ei mahdu, Fennovoiman on löydettävä jätteilleen toinen paikkakunta. Siitä nousisi paikallinen mellakka.

7) Ensi kesään mennessä Fennovoiman on varmistettava, että vähintään 60 prosenttia Pyhäjoen hankkeen omistuksesta on kotimaisissa tai ainakin eurooppalaisissa käsissä. Jos Fortumin vesivoimadiili Venäjällä yllättäen epäonnistuisi loppumetreillä, Fennovoima olisi taas lähtöruudussa.

Jos tämä kaikki toteutuu, niin Suomella on toki muitakin murheita kuin yksi ydinvoimahanke.

Lue myös:

    Uusimmat