Komitea selvittämään Itävallan ihmisoikeustilannetta

Neljätoista EU-maata on pyytänyt virallisesti Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta tutkimaan Itävallan ihmisoikeuspolitiikkaa. Maat haluavat kolmijäsenisen komitean selvittävän asiaa ennen kuin ne ovat valmiita luopumaan Itävalta-boikotistaan.


EU-maat aloittivat Itävallan vastaisen boikotin helmikuussa, kun oikeistolainen Vapauspuolue nousi maan hallitukseen. Ihmisoikeustuomioistuin on luvannut asettaa komitean Itävallan suostumuksella.

Itävallan liittokansleri Wolfgang Schüssel on luvannut Itävallan tekevän yhteistyötä komitean kanssa vaikkei se ollutkaan tyytyväinen päätökseen. -Oikea päätös olisi ollut boikotoinnin lopettaminen ehdoitta, totesi Schüssel. Hän on aiemmin sanonut, että itävaltalaisten mielipidettä boikotista kysytään syksyllä järjestettävässä neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä, mikäli EU ei tee päätöstä boikotin lopettamisesta kuluvan kuun loppuun eli perjantaihin mennessä.

Itävaltalaisen NEWS-lehden tänään ilmestyneessä haastattelussa Schüsselin puoluetoveri, ulkoministeri
Benita Ferrero-Waldner suhtautuu myötämielisesti tutkintaan, tosin tietyin varauksin. Hänen mukaansa ei tule kysymykseen, että Itävalta alistuisi ulkomaiselle "tarkkailulle", mutta "voisi kuitenkin kuvitella, että ehdotetun kaltainen viisaiden komitea olisi olemassa." -Meidän pitää ensin katsoa, millainen komitea olisi ja ketkä olisivat sen jäseninä. Boikotin lopettamiselle pitäisi myös asettaa selkeä aikataulu, sanoi Ferrero-Waldner haastattelussa.

Jörg Haider ei osoittanut innostusta kuultuaan tutkimuskomitean perustamisesta. -Kolmen viisaan miehen kanssa sietää olla varovainen - eihän sellaisten vierailu Jeesus-lapsenkaan luona estänyt Hänen ristiinnaulitsemistaan, totesi Haider.
(STT-Reuters-APP)

Lue myös:

    Uusimmat