Komissio valmistelee eläinrehun antibioottien kieltoa

EU:n komissio valmistelee kieltoa, joka koskisi tietyn tyyppisten antibioottien käyttöä eläinten rehussa, kertoi maatalouskomissaari Franz Fischler tänään. Asiaa käsiteltiin EU:n maatalousministerien kokouksessa Luxemburgissa. Ongelmana on, että ihmisissä saattaa kehittyä vastustuskyky sellaisiin antibiootteihin, joita käytetään eläinrehussa.

Suomalaisten diplomaattien mukaan komission kiellettyjen aineiden listalla on todennäköisesti kaksi Suomessa jo kiellettyä antibioottia - tylosiini ja spiramysiini. Suomi ja Ruotsi saivat liittymissopimuksissaan oikeuden kieltää näiden antibioottien käytön eläinrehussa toistaiseksi.

Fischler ei tänään halunnut nimetä kiellettyjen listalle joutuvia antibiootteja. Hän sanoi kuitenkin, että komissio voi tehdä asiasta päätöksen itsenäisesti kuultuaan EU:n rehukomiteaa. Asiassa lähdetään Fischlerin mukaan liikkeelle jo huomenna.

Tanskalaisten lehtien mukaan kielletyksi on joutumassa myös virginiamysiini, jonka käytön Tanska on kieltänyt jo aiemmin. Antibioottikiellon otti kokouksessa esille Tanskan maatalousministeri Henrik Dam Kristensen. Tanska kehotti komissiota nopeisiin toimiin, koska Tanskassa menehtyi alkusyksystä nainen kuudelle antibiootille vastustuskykyiseksi muuntuneen salmonellan jälkitautiin.

Antibiootteja lisätään eläinten rehuun, jotta ne eivät sairastuisi. Erään suomalaisen EU-lähteen mukaan riski karjan sairastumiseen on olemassa, jos antibiooteista luovutaan. Riski on olemassa etenkin eteläisissä EU-maissa, joiden hygienian taso usein on Pohjois-Eurooppaa huonompi. Kysymys on tästä syystä erittäin arkaluontoinen. Ei olekaan varmaa, että rehukomitea suosittelee kieltoa koko EU:n alueelle. Jos komissio päättäisi kieltää tylosiinin ja spiramysiinin käytön, olisi se suuri edistysaskel Suomen kannalta, sanoi maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä.
-Fischlerin mukaan tietyn tyyppisten antibioottien kieltämiselle on olemassa tieteellisiä perusteita. Todennäköisesti kyseessä ovat aineet, jotka meillä on kielletty, hän totesi.
-Olisi äärimäisen hyvä, jos näin olisi. Suuressa valtiokunnassa tämä on ollut tärkeä kysymys, joka aina otetaan esille, Hemilä lisäsi.

Maatalouskomissaari Fischler sanoi lehdistötilaisuudessa, että jokaisen yksittäisen antibiootin kieltämiselle tulee olla tieteelliset perusteet, jotka koskevat niiden haitallisia vaikutuksia.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat