Mainos

Komissio tyytymätön Suomen jätevesien käsittelyyn

Suomi pitää vastauksessaan kiinni nykymallistaan ja vetoaa siihen, että tutkijoiden näkemykset typen poistamisen tarpeellisuudesta ovat ristiriitaisia.

Suomen tapa käsitellä yhdyskuntajätevesiä ei tyydytä komissiota. Suomi on saanut komissiolta perustellun lausunnon, koska Suomessa ei vaadita jätevesien typen jälkikäsittelyä kaikissa yli 10 000 hengen taajamissa.

Hallituksen EU-ministerivaliokunta käsitteli asiaa tänään. Suomi pitää vastauksessaan kiinni nykymallistaan ja vetoaa siihen, että tutkijoiden näkemykset typen poistamisen tarpeellisuudesta ovat ristiriitaisia. Typen poiston tarpeellisuutta on tähän asti arvioitu tapauskohtaisesti. Jos typen poisto aloitettaisiin välittömästi kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamien jätevedenpuhdistamoissa, voisivat kustannukset vesihuoltolaitoksille olla noin 150 miljoonaa euroa, todetaan ulkoministeriön kirjelmässä tapauksesta.

Komissio ahdisteli Suomea asiasta jo kesällä 2002, jolloin se lähetti jätevesistä virallisen huomautuksen. Tuolloin suomalaisviranomaiset huomauttivat vastauksessaan, että typen poistolla saattaa jopa olla vesien tilaa heikentävä vaikutus, sillä suuret sinileväkukinnot ovat usein tapahtuneet sellaisina ajankohtina, jolloin vedessä ei ole ollut typpeä. Lisäksi osa typestä tulee mereen ilman kautta, eikä jätevesistä.

Komissio arvioi lausunnossaan, että jäteveden typpi päätyy suurimmaksi osaksi Selkämereen, missä se aiheuttaa rehevöitymistä. Komissio ei myöskään usko Suomen näkemystä, jonka mukaan typen poisto voisi joissakin tilanteissa aiheuttaa sinilevän lisääntymistä. Jos asiasta ei synny yksimielisyyttä, voi komissio seuraavaksi viedä Suomen EY:n tuomioistuimeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.