Mainos

Komissio: Turkin EU-jäsenneuvottelut aloitetaan

EU:n komissio esittää jäsenyysneuvottelujen aloittamista Turkin kanssa tiukoin ehdoin. Lopulliset päätökset tulevista laajentumisneuvotteluista tekee EU:n huippukokous joulukuussa.

EU:n komissio esittää jäsenyysneuvottelujen aloittamista Turkin kanssa ensi vuonna. Brysselissä julkistetussa raportissa Turkille asetetaan kuitenkin tiukat reunaehdot. Lopullisen päätöksen neuvottelujen aloittamisesta tekee EU:n huippukokous joulukuussa.

Raportti näyttää vihreää valoa jäsenyysneuvotteluille, mutta samalla komissio esittää niille poikkeuksellisen ankaria pohjaehtoja. Neuvottelut voidaan katkaista, jos Turkki ei toteuta siltä vaadittuja yhteiskunnallisia uudistuksia.

Bulgaria ja Romania ovat etenemässä EU:n jäseniksi vuoden 2007 alusta. Raportti sanelee tosin myös niille tiukkoja ehtoja. Mikäli uudistukset eivät toteudu, jäsenyyttä voidaan lykätä ainakin vuodella. Myös Kroatian kanssa aloitetaan varsinaiset jäsenyysneuvottelut ensi vuoden alkupuolella.

Turkki haluaisi pikaisen alun neuvotteluille. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan toivoi aiemmin, että Turkin EU-jäsenyyttä koskevat neuvottelut voitaisiin aloittaa jo vuoden 2005 ensimmäisellä puoliskolla.

EU:n puolella on arvioitu, että EU:n joulukuun huippukokouksen niin päättäessä kyseeseen tulisi vuoden jälkipuolisko.

"Turkista EU:n jäsen 10-15 vuoden kuluttua"

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää hyvin todennäköisenä, että Turkista on 10-15 vuoden kuluttua tullut Euroopan unionin jäsen.

Tuomioja on tyytyväinen EU:n komission ehdotukseen jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta Turkin kanssa ensi vuonna. Tuomiojan mielestä on tärkeää, että Turkkia rohkaistaan tällä tavoin jatkamaan uudistuksia.

- Uskon, että turkkilaiset haluavat vilpittömästi päästä unioniin, ja he tietävät, että se on mahdollista vain, jos kaikki jäsenyyden ehdot on täytetty, Tuomioja kommentoi asiaa eduskuntatalossa iltapäivällä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.