Komissio: Suomi EU:n nettosaaja viime vuonna

EU:n komission mukaan Suomi oli viime vuonna Euroopan unionin nettosaaja. Suomi sai noin 217 miljoonaa euroa eli lähes 1,3 miljardia markkaa enemmän EU:n budjetista, kuin mitä Suomi unionille maksoi.

Luku poikkeaa selvästi valtiovarainministeriön laskelmasta, jonka mukaan Suomi maksoi valtion budjetista EU:lle noin 1,3 miljardia markkaa saamisia enemmän. Ministeriö antoi laskelmansa jo viime toukokuussa.

Komission mukaan Suomi oli viime vuonna ensimmäistä kertaa saajana sitten vuoden 1996, jolloin maahamme laskettiin tulleen 23 miljoonaa euroa maksettua enemmän. Komission tänään julkistaman tiedotteen mukaan Suomen saama osuus oli 0,17 prosenttia maamme bruttokansantuotteesta.

Syitä poikkeaviin lukuihin on useita. Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan rahavirtojen seuranta ja keruu on vaikeaa. Jokavuotinen epäselvyys siitä, maksoiko Suomi EU:lle enemmän vai vähemmän riippuu pitkälti myös laskutavasta ja määritelmistä. Unionista on tullut rahaa myös valtion budjetin ohi suoraan kunnille, yrityksille ja yleishyödylliselle yhteisöille.

Viime vuonna budjetin ulkopuolella maksettujen tukien määrän arvioidaan nousseen noin 500 miljoonaan markkaan. Tähän sisältyvät mm. maksut EU:n tutkimusohjelmille, jotka menevät usein suoraan ohjelmien toteuttajille.

Suomen lisäksi Italia ja Tanska ovat nousseet täpärästi nettosaajiksi. Edelleen eniten EU:n budjetista saavat rahaa ns. koheesiotukena Espanja, Irlanti, Kreikka ja Portugali, ilmenee komission tilastoista.

Ruotsi maksoi eniten kansantulostaan

Kansantulolla mitattuna suhteellisesti eniten unionia rahoitti Ruotsi, 0,50 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tosiasiassa eniten rahaa EU:n budjettiin kantoi Saksa, joka maksoi viime vuonna 9,27 miljardia euroa enemmän kuin sai takaisin. Summa on 0,47 prosenttia Saksan BKT:stä.

Ruotsin suhteellisen osuuden arvioidaan jatkossa kasvavan entisestään, koska maksu suoritetaan euroissa ja Ruotsin kruunu on ollut pitkään huonossa kurssissa euroon nähden. Ruotsi, Britannia ja Tanska ovat ainoat EU-maat, jotka eivät ensi vuoden alussa ota käyttöön yhteisvaluutta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat