Mainos

Komissio hyväksynee Suomen pirtukiellon

Suomen pirtukielto näyttää pysyvän voimassa. Komissio ei todennäköisesti vaadi Suomea luopumaan laista, jolla kielletään tuomasta maahan yli 80 prosenttia etyylialkoholia sisältäviä juomia.
Väkiviinakiellosta kannellut Horst Weckström sanoi olevansa komission kantaan pettynyt ja selvittävänsä, voisiko asiaa vielä ajaa oikeusteitse.

Komissio antoi Suomelle keväällä virallisen huomautuksen pirtukiellosta. Suomi puolusti tuolloin kieltoa ja perusteli sitä kansanterveydellisillä syillä.

Weckström sai kanteluunsa vastauksen, jossa komission sisämarkkinapääosaston yksikkö ilmoitti, ettei se pidä tarpeellisena jatkaa toimia Suomen valtiota vastaan. Komission lopullinen päätös noudattanee yksikön esitystä.

Juttu juontaa juurensa vuoteen 1997, jolloin Weckström toi Virosta pullollisen pirtua. Hän kanteli komissioon, kun Suomi ei sallinut tuontia. Asian käsittely kesti kolme vuotta, mikä Weckströmin mielestä osoittaa komission olevan hampaaton jäsenmaiden hallitusten edessä.

-Minua harmittaa, että en aikanaan ymmärtänyt viedä tätä EY:n tuomioistuimeen. Sieltä olisi tullut ihan toisenlainen päätös ja nopeasti, Weckström pohdiskeli.

Suomi on EU-jäsenyyden aikana jo kaksi kertaa muuttanut väkiviinaa koskevia sääntöjä. Vuoteen 1997 asti alkoholijuomaksi sai luokitella vain juomat, jotka sisälsivät korkeintaan 60 prosenttia alkoholia.

Ylärajasta luovuttiin, sillä EU:n alueella on kaupan tätäkin vahvempia viinoja. Yläraja poistettiin ja alkoholijuoman määritelmä kytkettiin siihen, onko juoma tarkoitettu nautittavaksi.

Vuonna 1999 korkein hallinto-oikeus otti asiaan kantaa ja totesi, että 96-prosenttinen pirtu on nautittavaksi tarkoitettua juomaa. Silloin lakia muutettiin taas ja siihen tuli 80 prosentin raja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.