Mainos

Komissio: Bulgaria ja Romania EU:hun jo 2007

Maille ollaan kuitenkin asettamassa erityisiä liittymisrajoituksia. Lisäksi kaikkien nykyisten jäsenmaiden on vielä hyväksyttävä laajeneminen omissa parlamenteissaan.

Romaniasta ja Bulgariasta tulee Euroopan unionin jäseniä ensi vuoden alussa. Komissio arvioi tänään Strasbourgissa, että maat ovat valmiita liittymään EU:hun sovitun aikataulun mukaisesti.

Romania ja Bulgaria eivät kuitenkaan edelleenkään täytä kaikkia EU:n jäsenyysehtoja. Komissio kehottaakin maita korjaamaan tilanteen välittömästi.

Ongelmia on vielä muun muassa oikeusjärjestelmän toimivuudessa. Myös maiden kyky hallinnoida niille maksettavia EU-tukia huolettaa.

Mikäli maat eivät korjaa ongelmia, komissio aikoo esittää niin sanottujen turvalausekkeiden käyttöönottoa. Tämä tarkoittaa, että maista tulee EU:n jäseniä, mutta niille asetetaan samalla erityisrajoituksia. Esimerkiksi maatalous- ja aluetukia voidaan leikata.

Maiden jäsenyys nostaa EU-maiden määrän 27:een ja väkiluvun lähes 500 miljoonaan.

Romania ja Bulgaria iloitsivat päätöksestä

Romania ja Bulgaria ottivat tiedon EU-ovien aukeamisesta tänään iloisina vastaan.

Bulgarian ulkoministeri Ivaylo Kalfin kutsui komission näyttämää vihreää valoa valtavaksi saavutukseksi.

- Bulgarialla on täysi syy iloita, Kalfin sanoi Bulgarian radiossa.

Hän kuitenkin muistutti, että uudistuksia on vielä tehtävänä.

- Meidän on osoitettava, että olemme EU-jäsenyyden arvoisia, ja että kaikki bulgarialaiset kokevat muutoksen nopeasti arkielämässään, hän sanoi.

Romanian presidentti Traian Basescu kutsui puolestaan jäsenyyttä saavutetuksi tavoitteeksi. Samalla hän kuitenkin varoitti kansalaisia siitä, ettei eurooppalainen vauraus leviä maahan yhdessä yössä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.